Könnyítés a kicsiknek

Már megjelent a jogszabály, miként lesz könnyebb a kistermelők élete. Új, egyszerűbb szabályok mellett lehet majd élelmiszert előállítani, értékesíteni, és az eddigieknél több család is becsatlakozhat a folyamatba. Ezzel a helyi értékesítés és piaci igény is jobban kiszolgálható.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 12. 06. szerda2023. 12. 06.
Könnyítés a kicsiknek

Hatályba lépett a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás, értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet, amely könnyítésekkel segíti a hazai kistermelőket és a kisüzemi élelmiszer-előállítókat – számolt be a változásokról az agrárkamara.

Módosul a kistermelő fogalma, így ezután már jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást. A rendelet két kategóriába sorolja a kistermelőket, attól függően, hogy milyen mennyiségben kívánnak alapterméket, illetve élelmiszert előállítani. Az I. kategóriába tartozik, aki kis mennyiségű, saját maga által megtermelt, illetve vadon termő összegyűjtött alapterméket értékesít. Ehhez vásárolhat még olyan összetevőket, melyek megtermelése tőle észszerűen nem elvárható. A maximálisan értékesíthető mennyiség nem kevés, hiszen például hetente akár 200 baromfi vágható és értékesíthető, vagy heti 6 sertés dolgozható fel.

Ennél nagyobb mennyiségből készíthet és adhat el élelmiszert a II. kategória szerinti kistermelő, például már heti 18 sertésből vagy 600 tyúkféléből állíthat elő élelmiszert. Viszont ebben a kategóriában már szigorúbbak a bővített higié­niai követelmények. Így többek között egyszerűsített HACCP-dokumentációt kell vezetniük. Mikrobio­lógiai vizsgálatra is szükség lesz a közvetlen fogyasztásra szánt állati és nem állati eredetű élelmiszereknél. Minimális élelmiszeripari szakképesítést írnak elő, a szakirányú továbbképzésben szakma, szakképzettség vagy rész-szakképesítés megszerzésére vonatkozó kötelezettséget a bejelentést követő egy éven belül kell teljesíteni.

Könnyíti az értékesítést, hogy a jövőben a kistermelő már házhozszállítással, csomagküldő kereskedelem, átadópont vagy automata útján is eljuttathatja termékeit a fogyasztóhoz.

A kistermelő vendégasztalt saját, valamint más kistermelőtől vásárolt élelmiszer felhasználásával, az I. kategória szerinti kis mennyiség betartásával üzemeltethet. További újdonság a rendeletben, hogy megfelelő higiéniai feltételek megléte esetén a darált és az előkészített hús előállítása, forgalmazása is lehetővé válik.

A rendelet hatálybalépésével ismét lehetőség nyílik a kiskapacitású vágóhidak működtetésére és igénybevételére, továbbá a mobil vadfeldolgozó létesítmény üzemeltetésére vonatkozó szabályozás is helyet kapott. Kisvágóhídon az egyes állatfajok vágásának időbeni elkülönítése mellett hetente darab szerint összesen legfeljebb 100 sertés, juh, kecske, 20 szarvasmarha, 250 ezer baromfi- és nyúlféle vágható. A kisvágóhíd a kistermelő részére a gazdaságának helyétől 100 kilométeres sugarú kör által határolt körzeten belül vághat le az említett állatfajokból. A levágott állatok esetében darabolási tevékenység is végezhető a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet betartásával.

 

Ezek is érdekelhetnek