Meglepetésvirág

Nem kimondottan téli – főleg nem a Télapóhoz vagy a karácsonyhoz köthető –, de a ciklámen is egyike a nem túl sok, télen is virágot hozó őshonos növényünknek, bár a vad fajta nem fejleszt olyan nagyot, mint a termesztett társai.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 12. 12. kedd2023. 12. 12.
Meglepetésvirág

 

A szobai ciklámen gondozásánál az első és legfontosabb szabály, hogy ne öntözzük túl. Ezért is megfelelő növény annak, aki hajlamos kihagyni egy-két öntözést. Olyan ablakot keressünk számára, ami alatt nincs fűtés és nem éri nagyon direkt napfény. De nem szereti a meleget sem, annak ellenére, hogy a mediterrán és az észak-afrikai térségből származik. Nálunk az erdei ciklámen a honos, az Alpokalján terem, például a Soproni-hegységben találni nagyobb telepeit. A boltokban a szobaciklámen nemesített változatai vásárolhatók, ez a faj Dél-Törökországtól Jordánián át Algériáig megtalálható.

Nem túl igényes növény. Savanykás, tőzeges talajban neveljük. Csakúgy, mint a fokföldi ibolyát, ne felülről öntözzük, hanem az alátétébe tegyünk vizet. Ez ne legyen friss csapvíz: jobb, ha várunk vele egy napot, így a benne lévő klór nagy része elillan – de a legkedvezőbb, ha lágy esővízzel locsolunk. A túlzott tápoldatozást sem kedveli.

A szobaciklámen általában az ősz elejétől a tél végéig, a tavasz elejéig – sokszor a gazdáját is meglepve – hozza a virágait. Jó tulajdonsága, hogy nem egyszerre, hanem folyamatosan fejleszt bimbókat, így akár hetekig eltarthat a virágzás. Az elvirágzott növényt már csak egyre ritkábban öntözzük, nyár elejétől elég a havi egy-két alkalom.

Egy- vagy kétévente kell átültetni tőzegesebb talajba. Ezt a nyár közepén – ekkorra sok esetben a levei többségét el is dobja – tegyük meg úgy, hogy a rizómái felső harmada kilátszódjon a földből. Így általában hosszabb szárú virágokat képes fejleszteni.

 

Ezek is érdekelhetnek