Ezeket és így lehet télen metszeni

Habár az elmúlt heti igazán fagyos napokban nem szabad metszeni, a tavaszig tartó időszakban megint lesznek olyan hetek, amikor a nappali hómérséklet eléri a 4-6 fokot. Nos, akkor már elkezdhető a gyümölcsfák, szőlőtőkék formázása. Különösen előnyös ez, ha sok ilyen növény van a kertben.

Házunk tájaohorváth 2024. 01. 22. hétfő2024. 01. 22.
Ezeket és így lehet télen metszeni

Elsőként is szögezzük le: az olyan hidegben, amely a mögöttünk lévő héten volt, nem ildomos metszeni. A mínusz 8-10 fokos hideg éjszakákon annyira átfagynak a vesszők, gallyak, hajtások, hogy még nap közben sem nagyon engednek ki. Ilyenkor könnyen elpattannak még kisebb feszítés hatására is. Amikor viszont már tartósan fagypont fölött van napközben is a hőmérséklet, akkor délutánonként nekiállhatunk a munkának.

Elmúlt hetekben hangsúlyoztuk, hogy a cseresznye, meggy, kajszi és őszibarackot csak virágzás előtt szabad metszeni. Az almatermésűek és a szőlő esetében azonban megkezdődhet a metszés. (A nagy ültetvényekben csak így végezhető el időben az egyik legnagyobb kézi munkaerőt igénylő feladat.)

Az almatermésűeket akár egész télen metszhetnénk, nem érzékenyek a fagyra. A szőlőt lombhullástól kora tavaszig lehet metszeni, mert a vessző beérése a lombhullást követően végbement már. A szőlő metszését január közepétől végezhetjük, kivéve az új telepítéseket, ahol érdemes várni tavaszig. A szőlőnél kiemelendő, hogy a tőkeelhalásos betegségek, amilyen példa a tigrisfoltosság, vagy más néven ESCA-kór, vagy az agrobaktériumos vesszőgolyva terjedése a nedvkeringéshez köthető. Vagyis a legjobb akkor metszeni, amikor még nyugalmi állapotban vannak a tőkék, és nem indul meg a vágásfelületen a könnyezés.

A metszésnél elsőként mindig a beteg, vagy sérült, törött hajtásrészt keressük és távolítsuk el. Ezt követően a sűrűsítő, keresztbe növő, vagy éppen a tőke alól, vagy közepén kitört feleslegektől szabaduljunk meg. Ez után válogathatunk a szükséges és megtartandó ágrészek, vesszők között. Utána pedig a termőképletek tisztító metszését végezzük el. A szőlő esetében télen soha ne hajtsuk el a meghagyott termővesszőket, mert fagyban elpattanhat a lekötözött, megfeszített vessző!

Almaféléknél – ha nem tettük meg – következhet a törzs és vastag ágrészek tisztítása, drótkefézése, majd meszelése.

A levágott ágak, hajtások, vesszők összegyűjtésére is alkalmas a téli idő, így tavaszra tiszta lehet a terület, nem nő közéjük gyom, és nem is fertőznek a levágott részeken esetlegesen fellelhető áttelelő kórokozó, kártevő sem.

 

Ezek is érdekelhetnek