Tegyünk a kényes kedvencekért

Itt a tél közepe. A jó állapotba a lakásba került növények közül egyesek most kezdenek veszíteni kondíciójukból. Vagy éppen a hetek óta tartó hosszú sötét napszakok viselik meg. Esetleg a meleg, vagy a túl kevés, netán sok víz. Ilyen például a citrom, narancsa, mandarin.

Házunk tájaohgy 2024. 01. 23. kedd2024. 01. 23.

Kép: 1103714000

Orangetree,With,Oranges,In,Sun,And,Shadow
1103714000
Fotó: rvdmeeren

Sok lakásban, téli kertben, pincében telelnek citrusfélék. Ezek aztán feladják a leckét, főleg télen. Egyre többen észlelhetik, hogy elkezdett hullani a citrom levele. Vajon mi az ok ennek? A januári, februári levéleldobást ne tévesszük össze az ősz végén észleltekkel. Amikor egy növény bekerül a telelőhelyére, az is egy számára nagy változást jelentő sokkhatás. Ekkor természetes, hogy néhány levelet eldob a citromfa.

A téli hervadás, sárgulás és levélhullás viszont már nem az. Egyik napról a másikra bekövetkezhet ez, amire gyorsan is kell reagálnunk. Az biztos, hogy valami változott, valamit elrontottunk. Eldobálja a citrusféle a levelét, ha nem jó hőmérsékleten tároljuk, neveljük. Télen a növényt tarthatjuk 5-10 °C-os és sötétebb helyiségben – ritkább öntözés mellett -, vagy világos és melegebb – 20 fokos – szobában is. A lényeg, hogy a beteleltetett növény helyzetén ne nagyon változtassunk. Fontos, hogy ne legyen huzatos helyen a citrom, és ne legyen nagy hőingadozás sem a növény körül. A tároló helység levegő páratartalmának többszöri és nagyobb változása is okozhatja a bajt.

Levélhullást okozhat például a túl sok, vagy a túl kevés víz is. A citrom télen is igényel vizet. De nem túl sokat, a lényeg, hogy a föld egyenletesen legyen nedves. Se a teteje ne nagyon legyen porszáraz, se a cserép alján ne legyen pangó víz. Nem szabad egyszerre túl sokat locsolni, inkább kisebb adagokat juttassunk a növény számára. Ha az edény alján van pangó víz, akkor a növény vékony hajtásai is visszaszáradnak, s a leveleket is eldobálja. Ezért érdemes átültetéskor a cserépalját 4-5 centis rétegben feltölteni kaviccsal, anyaggolyóval, törött cseréppel. Ha ennek ellenére látjuk a bajt, akkor biztos, hogy a cserép kifolyónyílása tömődött el.

Nem utolsó sorban kártevők is okozhatnak bajt. Nézzük át a növényt, nincs-e rajta pajzstetű, a száraz és melegebb levegőt kedvelő takácsatka, netán levéltetű.

 

Ezek is érdekelhetnek