Február elejéig nem volt baj a téllel

Február első hetéig nagyjából nem okozott gondot a tél. Pontosabban nem volt annyira meleg, hogy a természet túl korán ébredt volna.

Házunk tájaohgy 2024. 02. 20. kedd2024. 02. 20.
Február elejéig nem volt baj a téllel

A jelenlegi helyzet, illetve a februárra felvázolt kilátások alapján nem kell nagyon tartani a tavaszi fagykártól. Mit jelent, hogy jó volt a tél? A december szinte már szokatlanul hideg volt, ahogy a január is. Igaz, volt néhány melegebb nap, de az nem volt olyan hatással a növényekre, mely károsodáshoz vezetne. A januári hidegebb napokon pedig a fagy nem volt olyan mértékű, hogy azt ne bírnák a honos kultúrák, fajok, fajták. 
A februári várható időjárás a meteorológusok szerint enyhüléssel kezdődik, sőt az első héten megint akár 10 fok fölé is kúszhat napközben a higanyszál. Utána viszont ismét hideg jön, hajnali fagyokkal, sőt lesz egy hét, amikor napközben is csak egy-két fok lesz. 
Vagyis ez azt jelenti, hogy normális telünk van: decembertől hideg, januárban hideg, februárban hideg, közben esett sok hó és eső is. Az a néhány napos meleg periódus sem számít különlegességnek. A nagy kérdés, hogy tényleg bejön-e a hideg február. Ha nem, akkor a március megint korai virágzást hozhat, s elfagyhatnak a korán bimbózó fajok, mint a kajszi, mandula, őszibarack. Ha marad a hidegebb idő, akkor fáink nagy része nem lép ki túl korán a mélynyugalmi és nyugalmi állapotából. Ehhez a fajoknak eltérő időmennyiségre van szükségük: a már említetteknek a legrövidebb ez a periódusa, a későn rügyező birsé, naspolyáé talán a leghosszabb. A mostani és kedvező időt feltételezve aztán már csak az áprilisi, májusi fagyokon múlik, hogy milyen lesz a termés. 
Egyébként úgy tűnik, hogy hosszabb lesz a tél, mert éppen Mátyás-nap környékére egy melegebb, csapadékosabb front áthaladását várják a szakemberek. Márpedig, ha Mátyás nem talál jeget, akkor csinál. De ki tudja? Az még vagy három hét…
 

 

Ezek is érdekelhetnek