Fejlesztés a halakért

A jövőben sokat segíthet egy magyar innováció, mellyel megelőzhető lehet a tavakban, tározókban a tömeges halpusztulás. Ezt leginkább olyan esetben tapasztalhatjuk, amikor az adott vízterületen a vízben lévő oxigén mennyisége lecsökken, vagy valamely, a vízi élő­lények számára mérgező anyagok, gázok mennyisége növekszik meg túlzottan. Az egyedülálló vízmonitorozó rendszert a 30. FeHoVa kiállításon az MBH Bank és a Magyar Akva­kultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) mutatja be.

Házunk tájaohgy 2024. 02. 28. szerda2024. 02. 28.
Fejlesztés a halakért

Magyarországon 2022-es adatok szerint a haltermelés céljából üzemeltetett tóterületek nagysága csaknem 26 700 hektár volt. Évente mintegy 20-22 ezer tonna halat termelnek – döntő mennyiségben pontyot –, ennek 80 százalékát az Alföldön és a Dél-Dunántúlon, a legnagyobb mennyiségben Bács-Kiskunban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Hajdú-Biharban. „A halászat és a halgazdálkodás 2022-ben 20,8 milliárd forint értékű kibocsátást generált. Az időjárási körülmények – például az aszály – hatására, és a halastavak állapota miatt azonban minden gazdaságban előfordulhat halpusztulás. Egy-egy ilyen havária az állomány 5–15 százalékát is érintheti a tóegységekben, jelentős károkat okozva – adták közre a fejlesztők. 
Ezt leginkább olyan esetben tapasztalhatjuk, amikor az adott vízterületen a vízben lévő oxigén mennyisége lecsökken, vagy valamely, a vízi élő­lények számára mérgező anyagok, gázok mennyisége növekszik meg túlzottan. Az egyedülálló vízmonitorozó rendszert a 30. FeHoVa kiállításon az MBH Bank és a Magyar Akva­kultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) mutatja be. 

A bójára szerelt vizsgálóegység egyedülálló módon a felszíni vizek teljes vízoszlopát képes vizsgálni, centiméteres felbontásban is. A szerkezet energetikailag önellátó, mert napelemes akkumulátorral működik akár a teljes szezonban emberi felügyelet nélkül, éjjel-nappal. Szükség esetén pedig riaszt, és ha kell, be is avatkozik, hogy időben meg lehessen tenni a szükséges lépéseket a halpusztulás elhárítására. Például úgy, hogy a rendszer beköthető a levegőztetés szabályozását végző berendezések vezérlésébe is. Üzemeltetése és karbantartása egyszerű, vízen elvégezhető. 
A bóját 2023-ban olyan nagyobb vizeken tesztelték, mint a Kis-Balaton, a Velencei-tó, a Maconkai-víztározó és a Dinnyési-halgazdaság termelőtava, de sok egyéb helyszínen is kipróbálták. Várhatóan már idén megnyílhat a lehetőség a piacra vezetésére is, sőt, a szerkezetet átalakítva, más területeken, például a szántóföldi növénytermesztésben vagy a szőlészetekben is felhasználhatóvá tehetik.

 

Ezek is érdekelhetnek