Így ússzuk meg olcsóbban

Nagyjából tíz éve, 2014 februárja óta él az a rendelkezés, amelyet ingyenes ATM-limitnek nevezünk. Vagyis a lakosság havonta két alkalommal, az első 150 ezer forintig vehet fel ingyenes pénzt az ATM-ből. Utána már tranzakciós díjat számít fel a bank.

Házunk tájaohorváth 2024. 02. 05. hétfő2024. 02. 05.
Így ússzuk meg olcsóbban

Az akkori limit ma már jócskán elavult: egyrészt a fizetések nőttek, és ott a halmozott inflációs korrekció is. A pénzcentrum.hu írta meg, hogy ma az akkori 150 ezer forint bő 375 ezernek felel meg. A limit azonban azóta sem vál­tozott. Ezért a lakosság a számlájára érkező pénzekből egyre kisebb arányban tud ingyenesen hozzáférni a pénzéhez. 
2014-ben még 136 ezer forint volt a nettó átlagkereset és 118 ezer az átlagnyugdíj. Vagyis akkor szinte az egész összeghez ingyen juthatott hozzá a számla tulajdonosa. Tavaly év végén 390 ezer körüli átlagkeresettel és 218 forint átlagnyugdíjjal számolhatunk. A 150 ezres limit maradt, tehát ma már a kereset 40 százalékához jutunk hozzá ingyen és a nyugdíj 70 százalékához. 
Azonban szakértők szerint van néhány fogás, amellyel mégis növelhető az előbbi arány. Az egyik az, hogy tavaly nyár óta havonta legfeljebb két alkalommal, összesen 40 ezer forint összegig költségmentesen vehetünk fel készpénzt az ezt lehetővé tevő boltok pénztáraiban. A gond az, hogy az üzletláncok nem igazán aktívak e téren. 
Van egy revolutnak nevezett szolgáltatás, amely során szintén ingyen vehetünk fel készpénzt. Előbb azonban a rendes bankszámlánkról a revolutosra kell utalnunk pénzt – telefonos applikációval, vagy átutalással –, majd a revolutos bankkártyával felvehetjük a pénzt az ATM-ből. Ingyenes a 75 ezer forintos minimálösszeg, efelett azonban már itt is fizetni kell valamennyit. 
Nos, nézzük, a három lehetőség során mennyi pénzt vehetünk ki ingyenesen a számlánkról! Van az alap 150 ezer, aztán a boltokbeli 40 és a revolutos 75. Ez összesen 265 ezer.
 

 

Ezek is érdekelhetnek