Visszaváltási egyszeregy

Elméletileg az év eleje óta működik itthon egyes italos csomagolóanyagok visszaváltási rendszere. Az első napokban voltak ugyan fennakadások, de mára már sokan kipróbálhatták az automatákat is, bár még kevés az ilyen palack, doboz. Annál több a kérdés.

Házunk tájaohgy 2024. 02. 09. péntek2024. 02. 09.
Visszaváltási egyszeregy

Ez év januárjától Magyarországon is működik az egyes italcsomagolásokra vonatkozó betétdíjas rendszer. (Tegyük hozzá, hogy ebben élen járunk az Európai Unióban, mert olyan országokban még el sem indították a programot, mint például Ausztria, Spanyolország, Franciaországban, Olaszország, de az unióból kilépett Egyesült Királyságban sem.) A kezdetek mindig nehézséget jelentenek, így itthon is előfordult, hogy az automaták euróban kiállított, portugál nyelvű bont nyomtattak ki – igaz, a bedobott palackok sem voltak megfelelőek.

Mit lehet visszaváltani? A rendszerben a 0,1 liternél nagyobb és 3 liternél kisebb PET palackok, alumínium dobozok és nem újratölthető üvegek vesznek részt. Ezekből azonban még elég kevés olyan van, amely már rendelkezik a megfelelő kódokkal, jelekkel, mely alapján eldönthető, hogy visszaváltható, vagy sem. Az is igaz, hogy nem is kell palackonként 50 forint előzetes betétdíjat fizetni még értük. A gyártók ugyanis átmeneti időszakot kaptak: az idén nyárig folyamatosan térhetnek át az új palackok használatára. Július első napjáig kell a korábban, még logó nélküli palackba zárt termékeket nem adhatnak el. A kereskedelemben azonban még tovább forgalmazzák a régieket, míg a készletek ki nem kopnak. Utána ilyen, már a fenti kategóriákban nem hozhatók forgalomba. (A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy sor cég a fenti csomagolóanyagokon kívül – például sajátos alakú boros, italos üvegeket hoznak forgalomba, de azt visszaváltják, méghozzá a gyártó által külön meghatározott díj fejében.

Bár elméletileg a betétdíj bevezetése nem terheli a háztartást, a gyakorlat más lehet. Például akkor, ha a palack sérül valami ok miatt, akkor nem lesz visszaváltható sem az automatákban, sem a kézi visszaváltás során. Ekkor elvész az 50 forint. Nagy kérdés az is, hogy mi lesz azokkal az üvegekkel, palackokkal, melyet a rendszer nem vesz vissza? A bevásárlást végző személy kicsi eséllyel fogja hazacipelni, vagy más helyen lévő nagy gyűjtőkonténerbe dobálni az ilyen csomagolóanyagot. Vélhetően megoldást jelent/jelenten, ha szelektív gyűjtőket is felállítanának az automaták mellé, melybe ezek bedobálhatók.

Hogy betétdíjas-e már egy termék, arról egyrészt a csomagoláson lévő logó, illetve a kereskedők által kitett felhívás tájékoztathatja a vevőt. Ez az ártáblákon is rajta lesz, illetve a fizetéskor kapott nyugtán is.

 

Ezek is érdekelhetnek