Csak ellenőrzött helyről!

Javában tart a tavaszi szezon a facsemeték, bokrok és más növényi szaporítóanyagok árusításában. Azonban ennek is vannak szabályai, és az a kereskedő, forgalmazó, aki vét ezek ellen, minőségvédelmi bírságra számíthat!

Házunk tájaohorváth 2024. 03. 30. szombat2024. 03. 30.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hosszú sorok állnak az országban a kü­­lönféle kertészetek előtt, ahol facsemetéket, dísznövényeket, bogyós gyümölcsöket árusítanak. Az ősz után ez a legalkalmasabb idő, hogy kertünkbe fiatal növényeket ültessünk. Ez vonatkozik a rózsákra, szőlőoltványokra, és persze a gyümölcs- és díszfákra is. A tavaszi szezon érkezésével megkezdődött a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusítása, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a vármegyei kormányhivatalok munkatársainak bevonásával megkezdte a piacokon, kirakodóvásárokon történő ellenőrzéseket, melyek célja az illegális szaporítóanyag-kereskedelem felderítése, valamint a helyes piaci magatartásra való felhívás. A hatóság közleménye beszámolt arról, mit is tapasztalt. Az egyik nagy, sokak által látogatott árusítóhelyen, a lajosmizsei Országos Állat- és Kirakodóvásáron folytattak ellenőrzéseket a szakemberek. A korábbiakhoz képest kevesebb és kisebb mértékű hiányosságokat tártak fel. A lajosmizsei ellenőrzés során több száz gyümölcs-szaporítóanyagot, valamint dísznövényül­te­tési anyagot vizsgált a hatóság. Egy árus (engedély nélkül folytatott tevékenységének) azonnali felfüggesztésére került sor, valamint további öt esetben részesítették fi­gyelmeztetésben az árusokat a hatóság emberei. 
A szabálytalanságok közül leggyakoribb a hiányos tartalmú jelölés volt. Egy esetben találtak olyan vetőburgonyát és dughagymát, melyek csomagolása és fajtamegjelölése teljesen hiányzott, így az árusítás azonnali betiltását rendelték el, valamint minőségvédelmi bírság kiszabását is kezdeményezték. 
A Nébih arra hívta fel a vásárlókat, hogy figyeljék, ellenőrizzék a kínálatot. Mit is kell figyelni? Egyrészt magát a szaporítóanyagot: legyen erőteljes, sértetlen, nem beteg a gyökérzet, a szár, az ágak, levelek. A másik a jelölés. Minden növényhez tartoznia kell tájékoztató cédulának, amelyen szerepelnek a megfelelő adatok. A címkén fel kell tüntetni a gyümölcs nevét, fajtáját, a termelő faiskola megnevezését és növény­egészségügyi regisztrációs számát, a növényútlevél feliratot, a kategóriát (magasabb szaporítási fokozatú Certifikált kék színű címkével, vagy tünetmentes C.A.C. citromsárga színűvel), a növényegészségügyi állapotát (vírusmentes, tesztelt, tünetmentes), a címke sorszámát és az Európai Unió zászlóját. 
A Nébih azt is hangsúlyozza, hogyha a vásárló nem talál ilyen címkét a szaporítóanyagon vagy hiányos a címke adattartalma, joggal gyanakodhat illegális forgalmazásra. Akármennyire is kedvező az ilyen szaporítóanyag ára, azt ne vegyék meg! Kizárólag megbízható helyről érdemes szaporítóanyagot vásárolni! Ha valaki gyanús termékre akad, akkor azt jelentse be a hatóságnál a következő [email protected] e-mail-címen.

 

Ezek is érdekelhetnek