Felébred Európa?

„Európa, ébredj fel!” – ezt a mondatot írták magyar gazdák transzparensükre, amellyel a közép- és kelet-európai gazdaszervezetek által szervezett megmozdulásra érkeztek. Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakoztak múlt csütörtökön négy visegrádi ország, Lettország és Litvánia gazdaszervezetei.

Házunk tájaohgy 2024. 03. 03. vasárnap2024. 03. 03.

Kép: Gazdademonstráció a V4 országok agrárkamarái szervezésébe

Gazdademonstráció a V4 országok agrárkamarái szervezésébe
Fotó: Illyés Tibor

Kifogásaik vannak a közép- és kelet-európai gazdáknak a zöld megállapodás (Green Deal) teljesítésének feltételei, valamint az Ukrajnából és Dél-Amerikából érkező vámmentes mezőgazdasági termékek behozatala ellen. A Visegrádi Négyek, Lettország és Litvánia közösen szerveztek ezt kifejező demonstrációkat számos országban. A tiltakozásokat a bolgár, a horvát, a román és a szlovén gazdák képviselői is támogatták. 
A cseh gazdák százai traktorokon és más mezőgazdasági gépeken a szlovák, a lengyel és a német határátkelőkre vonultak. A helyi rendezvényeken kívül a cseh, a magyar és a szlovák gazdák képviselői találkozót tartottak a dél-morvaországi Hodonínban, hogy közösen adjanak hangot elégedetlenségüknek. A rendezvényre érkezett magyar gazdák „Európa, ébredj fel!” és „Stop az ukrán gabonának!” feliratú transzparensekkel, míg a szlovákok sípokkal tiltakoztak. 
A lengyel gazdák új, március 10-ig tartó tiltakozást indítottak, a tüntetők újra blokád alá vették az összes ukrán határátkelőt, és lassították a forgalmat a lengyelországi közutakon is. Közben számukra jó hír is érkezett, mert a Lengyelország számára jelenleg zárolt uniós forrásokról e héten dönt az unió. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már előre bejelentette Varsóban tett látogatása során, hogy 137 milliárd euróig terjedő összeget szabadítanak fel a helyreállítási és a kohéziós alapból, a közös agrárpolitika keretében pedig 22 milliárd eurót irányoznak elő az ágazat támogatására. – A helyreállítási eszközök első, 1,5 milliárd euró értékű részét közvetlenül a lengyel kis- és közepes méretű gazdaságok kapják meg – jelentette be Donald Tusk lengyel miniszterelnök. 
A Copa-Cogeca, a legnagyobb uniós agrár-érdekképviselet elnökségi ülésén egy levelet fogalmaztak meg, melyet Ursula von der Leyennek címeztek. Ebben követelik, hogy az EU-nak vissza kell helyeznie a stratégiája középpontjába a mezőgazdaságot, ha a gazdatiltakozásokat kezelni akarja. A levél sürgős intézke­déseket szorgalmaz, hogy a gazdák munkája egyszerűsödhessen, adminisztrációs terheik csökkenjenek, az élelmiszerláncokból tisztességes díjazással részesüljenek. Emellett az ukrán termékek elleni véd­intézkedést követelnek. A zöld megállapodás me­­zőgazdasági hatásait pedig föl kell mérni a következő hónapokban – írták a levélben, amelyhez a magyar agrárkamara is csatlakozott. 
A francia parasztok sem pihentek. Négy és fél óra késéssel nyílt meg Párizsban ugyanis szombat délután az országos mezőgazdasági kiállítás és vásár, miután Emmanuel Macron francia elnök látogatása előtt tüntető gazdák egy csoportja szállta meg a párizsi kiállítási központot. A Macron lemondását követelő több száz tüntetőt többtucatnyi rendőr próbálta megfékezni. A hivatalos megnyitóra csak azután került sor, hogy az elnök egy különteremben hosszasan tárgyalt a gazdákat képviselő három legfontosabb szakszervezet vezetőivel. 
Habár Luis Planas spanyol agrárminiszter a múlt héten ismertette kormánya 18 pontos intézkedéscsomagját, és az agrárszakszervezetek előrelépésnek nevezték a kormány javaslatait, azokat nem tartották elegendőnek. Így folytatták megmozdulásaikat, Madridba is bevonultak traktoraikkal. Február 26-ra is az utcára hívták a gazdákat, amikor Brüsszelben üléseztek az Európai Unió agrárminiszterei. 
Athénba nyolcezer görög gazda vonult be az emelkedő termelési költségek és az uniós agrárpolitika elleni másfél napos tiltakozó akcióban. Róma mellett az unió mezőgazdasági politikája ellen tüntettek olasz gazdák, és a mezőgazdaság jelképes koporsójával vonultak fel. Emellett a napokban megmozdulások voltak Horvátországban is.
 

Újabb engedmények jöhetnek

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy egyszerűsítené a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásokat, amelyek feltételei a támogatásoknak. Nem kellene mindenkinek betartani a kötelező ugaroltatási előírást sem. Megfeleznék a támogatást igénylő gazdák tagországi ellenőrzéseinek a számát is. Az uniós testület a vis maior és a rendkívüli körülmények fogalmát is egyértelműsítené. Cél, hogy azok a termelők, akik az általuk nem befolyásolható rendkívüli és előre nem látható események miatt nem tudják teljesíteni az előírásokat, ne legyenek szankcionálhatók. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek