Vége a kettős mércének

Egyforma lesz az élelmiszerek minősége Európában. Ha csak az eltérést objektív okok nem indokolják.

Házunk tájaohgy 2024. 03. 03. vasárnap2024. 03. 03.
Vége a kettős mércének

Sok év hadakozás, majd tárgyalás után a minap az Európai Parlament döntött arról, hogy fellép az élelmiszerek kettős minősége el­len. A tervek szerint megtiltanák, hogy egyes cégek vagy bolthálózatok a közösség országaiban jobb, másutt gyengébb minőségű élelmiszereket áruljanak ugyanolyan néven, formában. Vagyis, úgy tűnik, hogy végre révbe ér a kelet-közép-európai országok – közöttük hazánk több mint 5 éve kezdett tiltakozó akciója, és többé már nem szabad olyan helyzetet teremteni, amely elhiteti a vásárlókkal, hogy azok a termékek, amiket azonos márkajelzés alatt, hasonló csomagolással árulnak, mindenben azonosak az unió egységes piacán belül. 
Az uniós jogszabály szerint akkor lehet beszélni kettős minőségről, ha egy országban forgalomba hozott élelmiszer és legalább egy másik tagállamban forgalomba hozott élelmiszer bár külsőleg megegyeznek, de összetételük vagy jellemzőik jelentősen eltérnek egymástól. Ez csak akkor lehetséges, ha a jelentős eltéréseket jogszerű és objektív okok indokolják. 
Sok száz terméket vizsgáltak a magyar hatóságok, melyeket itthon, illetve valahol más – általában nyugati – tagországban szereztek be. Ezek márkaneve, kiszerelése, kinézete azonos volt, de sok-sok esetben bizonyosodott be, hogy beltartalma, íze, zamata már igencsak eltért egymástól. Hasonló vizsgálatok sora folyt szlovák, cseh hatósági laboratóriumokban is. A Visegrádi Négyek együtt léptek fel és követelték ki Brüsszelben, hogy ezt a rossz gyakorlatot szüntesse meg.

 

Ezek is érdekelhetnek