Gyors, nagy és veszélyes

Nem elég, hogy az idén minden eddiginél korábban kezdődött a meleg tavasz miatt a kullancsszezon, egy új faj, illetve fajok terjedésére és megjelenésére hívta fel a figyelmet a szakma. E fajok ráadásul trópusi betegségek terjesztésére is képesek.

Házunk tájaO. Horváth György2024. 04. 28. vasárnap2024. 04. 28.

Kép: 11 April 2023, Brandenburg, Sieversdorf: A tick (Ixodida) on a stalk in a meadow. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

kullancs
11 April 2023, Brandenburg, Sieversdorf: A tick (Ixodida) on a stalk in a meadow. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ahogy melegedik az idő, minden évben indul a kullancsszezon is. Azaz egyre nagyobb eséllyel találkozunk mi magunk, illetve háziállataink, kutyáink, macskáink kullancsokkal. Nem csak az erdőt, mezőt járva szedhetünk össze kullancsot, de a kertekben, parkokban is. Ezzel az atkafélékhez tartozó állattal az a baj, hogy nagyon szívós, akár évekig elél táplálkozás nélkül is, s mellette veszélyes betegségeket is terjeszt, mint a vírusos agyhártyagyulladás, a Lyme-kór. Előbbi ellen van már évtizedek óta oltás, utóbbi baktérium okozta betegség, és csak gyógykezelni lehet. Ezek a legfőbb, emberre veszélyt jelentő, kullancsokhoz köthető betegségek, de ott a nagyon sok kutya végzetét jelentő babéziózis. Ezt egy egysejtű parazita okozza, amely a vörösvértesteket támadja, szövődményei a belső szerveket károsítják. Így jelentkezhet anémia, bőrgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, lépnagyobbodás, máj- és vesekárosodás is. Az állat bele is halhat a kórba. 
Néhány éve a szakemberek újabb kullancsfajok terjedését is megfigyelték. Ahogy melegszik a klíma, megjelentek-megjelennek új, eddig délebbi, melegebb térségekben előforduló élősködők is. Nem véletlen a figyelem, ugyanis e Hyalomma kullancsfajok képesek például a krími-kongói vérzéses láz vírusának terjesztésére, amely akár 10–80 – átlagosan 25 – százalékos halálozási aránnyal is járhat. Azonban olyan, ma már ritkább betegséget is terjeszthetnek, mint például a tífusz. 
Az új kullancsfajt könnyű megkülönböztetni a honosoktól. Utóbbiakhoz képest sokkal nagyobb, sötét színű, és nagy lábai csíkosak és gyorsan mozog velük. Erre szüksége is van, mert e faj nem passzívan várakozik a gazdaszervezetére, hanem, megérezve annak szagát, messzebbről is rátalál. Sőt, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint e kullancsok közel tíz méter távolságból, vizuálisan is felismerik a gazdaállatot, és akár tíz percig, több mint száz méteren át képesek követni azt. 
Itthon már negyedik éve tart a Kullancsfigyelő Program, melynek célja a Magyarországon újonnan megjelenő, nem őshonos Hyalomma kullancsok megtelepedésének és terjedésének vizsgálata a lakosság bevonásával. Azaz, ha látunk ilyen állatot, fotózzuk le, küldjük be a képet a kullancsfigyelo.hu oldalra, illetve magát az állatot is érdemes elküldeni, mert a kutatók azt is vizsgálják, hogy az állat milyen fertőző betegségeket hordoz. Az eddig megtalált és azonosított 14 új kullancs egyike sem volt fertőzött. A fellelt kullancsok többségét nagy testű emlősön – lovon, marhán, szamáron – találták meg.

 

Ezek is érdekelhetnek