Jól indul a virágszezon

Mérsékelt áremelkedésre, de élénk keresletre számít az egynyári dísznövények piacán a szakma. A hazai kertészetek mintegy 8-10 millió tő muskátlival és 22-25 millió egyéb egynyári palántával készülnek a szezonra.

Házunk tájaohgy 2024. 04. 20. szombat2024. 04. 20.

Kép: 20230418 Miskolc A Búza-téri őstermelői piacon bőséges a kínálat tavaszi virágokból, a vásárlók kedvükre válogathatnak a muskátlik, árvácskák, petúniák, törpe dáliák és sok más dísznövény között. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország, Fotó: Ádám János

viragok-02-aj
20230418 Miskolc A Búza-téri őstermelői piacon bőséges a kínálat tavaszi virágokból, a vásárlók kedvükre válogathatnak a muskátlik, árvácskák, petúniák, törpe dáliák és sok más dísznövény között. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország
Fotó: Ádám János

Az agrárkamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szer­­vezete közös piaci körképe szerint a legnépszerűbb virágzó dísznövény továbbra is a muskátli. A muskátlik mellett a begónia, a petúnia különböző típusai, a bakopa, a vasfű és a dáliák a legkeresettebbek a piacon. Az elmúlt években egyre terjedőben vannak a fűszernövények és a cserépben, balkonon nevelhető zöldségnövények is – jelentette a két szervezet közleményükben. 
A vásárlóknak azt tanácsolják, hogy a hazai kertészeti árudákat és azokat a termelő kertészeteket részesítsék előnyben, amelyek háztól értékesítenek. A kertészek ugyanis számos tanácsot tudnak adni a vásárlóknak, a dísznövények mellett pedig a zöldségpalánták kiválasztásában is segítséget nyújtanak. A ter­­melői árakban minimális emelkedés várható az idén. A tavalyi inflációs és az input anyagok drágulása csupán csekély mértékben jelenik meg az árakban, a termelők ugyanis attól tartanak, hogy a magasabb árak elriaszthatják a vásárlókat. 
Sok háznál, kertben, lakásban megpróbálják az egyes virágzó növényeket átteleltetni. Valamit lehet, valamit nem. Például jó sikerrel próbálkozhatunk a muskátlikkal. A hagyományos „parasztmuskátlit” akár a pincében, akár saját földjében, akár azt lerázva, a gyökerével felfelé lógatva kell tartani. A hideg, de napos lépcsőházakban is átteleltethetőek, hiszen évelő növényről van szó. Ahogy a futómuskátlik is azok. Ezeket azonban sikerrel csak napos, de hűvös ablakokban, verandákon tarthatjuk télen. Érdemes utánanézni, hogy egy virág évelő-e vagy egynyári, mert az utóbbiakkal felesleges próbálkozni. 
Most lehet őket előhozni, de fokozatosan érdemes hozzászoktatni a napfényhez, mivel ha hirtelen tesszük ki őket direkt fényre, akkor az UV-sugárzás leégetheti a leveleket, kicsi hajtásokat. Érdemes visszavágni a muskátlit, majd átültetés után gombaölő szerrel permetezni, aztán locsolni, árnyékos helyen újraéleszteni. Néhány hét kondicionálás után lehet végleges, napos helyükre kihelyezni.

 

Ezek is érdekelhetnek