Milyen lesz az új rend?

Ahogy mindenki érzi, látja, tavasz végi időjárást élünk. Nemcsak mi, akik szinte alig néhány napig hordunk már csak átmeneti kabátot a téli után, hanem a növényeink is. Nagyjából egy hónap esett ki a télből, a tavaszból.

Házunk tájaohgy 2024. 04. 20. szombat2024. 04. 20.

Kép: Napraforgót vetnek Orosháza határában 2023. április 3-án, Fotó: Rosta Tibor, Forrás: MTI

Napraforgót vetnek Orosháza határában 2023. április 3-án
Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, további nagyobb fagyokra már nem kell számítani. Az időjárás talán kegyes lesz hozzánk, ami azt is jelenti, hogy nagyjából egy hónappal korábban teremhet minden a kertünkben. Illetve ez talán a legtöbb esetben csak a gyümölcsökre lesz igaz, mert a zöldségnövényeink magjait nem vetettük ennyivel korábban. A gyümölcsfák, bokrok viszont már most, április elején ezt sugallják: április első napjaiban már virágzott a Szabad Föld kertjében az eper, a körte, az alma, a meggy, a cseresznye, az őszibarack. Sőt, mire e sorok megjelennek, már lilába borulnak az orgonák. Jó negyven éve ez volt a legfőbb virág, amellyel ballagáskor az osztálytermeket díszítettük május első heteiben. Most erre már nem lesz lehetőségünk, bőven elvirágzik addigra az orgona. 
De sok kérdést is felvet ez az időjárás. Már csak azért is, mert ki látott már olyat, hogy a májusi cseresznye majd április végén teremni fog? Márpedig ez várható, és a többi gyümölcsnél is. De mi lesz például a téli almával, a téli körtével? Már szeptember elején szedni kell félig zölden, aztán betárolni a pincékbe, nagyüzemek esetén a hideg tározókba? Mi lesz a szőlővel? A szeptemberi szüret áttevődik augusztus 20-ra? Miként reagálnak a növények? Vajon az érés során a cukortartalom miként alakul majd a nyári melegben? 
A kertben lévő dísznövények és a pázsit esetében is a változáshoz kell alkalmazkodnunk: például a gyepszellőztetés, az első fűnyírás előbb elvégezhető, hiszen a kertek gyepei, de az árokpartok legelői is úgy zöldellnek, hajtanak már, mintha április vége lenne. Vagyis a marhákat, birkákat már most, és nem április 24-én, Szent György napján kell kihajtani. Régen ez volt a dátum, mikorra már elegendő és erős legelnivaló lett e területeken. A kertekben lévő sokféle sövénynövény, önálló díszcserje is vágható. Így például csak a fagyok után formázható divatos babérmeggyek, tuják, ciprusok is formázhatók. A díszfüveket is általában akkor érdemes megszabadítani tavalyi, elszáradt leveleiktől, amikor elmúltak a fagyos reggelek. 
De a gabonatáblák is olyan képet mutatnak, mintha április vége lenne. Ezek szerint akár már június elején indulhat ebben az évben az aratás Péter-Pál napja helyett?  

 

 

Ezek is érdekelhetnek