Minden téren zöldülünk

Például az otthonok többsége már külön gyűjti a papírt, műanyagot, fémet, üveget. Majd elhelyezi azt egy-egy külön konténerben, kukában. Sőt, a nyártól indul az italos csomagolóanyagok külön begyűjtése, amihez a nagyobb boltoknál automatákat, a kisebbeknél átvevőpontokat alakítottak ki. Minden palackért, dobozért 50 forintot kell majd kifizetni, amit a visszaváltáskor megkaphatunk. Azaz ezek már vélhetően nem kerülnek a kukákba. Nemrég indult el a nagyváro­sokban a konyhai hulladékok külön kezelése és begyűjtése.

Házunk tájaohorváth 2024. 04. 20. szombat2024. 04. 20.

Kép: A zöldenergiára való átállás érdekében a kormány egyebek mellett 75 milliárd forintos keretösszegben napenergia plusz programot indított

Two,Men,Assemble,A,Balcony,Power,Plant,To,Generate,Electricity
A zöldenergiára való átállás érdekében a kormány egyebek mellett 75 milliárd forintos keretösszegben napenergia plusz programot indított
Fotó: Shutterstock

A kormány és a törvényhozás is egyre többször tesz lépést a zöld irányba. A hulladékkezelés szabályozása is ilyen, ami a fent említett italosdobozok mellett ki­­terjed például a használt autógumikra is: januártól ezt a veszélyes hulladékot már ingyen lehet leadni egyrészt a gumijavítóknál, cserélő műhelyeknél, illetve erre kialakított gyűjtőpontokon is. 
Állami támogatással a települések faültetési kampánya évek óta tart, évi tízezer megy a legkisebb településekre is az állami erdészetek segítségével és felügyeletével. A városok, falvak önmaguk is szerveznek ilyen kampányokat, áldoznak rá pénzt. 
A napenergia hasznosítása is felpörgött az utóbbi években. Sőt túl is pörgött, amit ugyan nagyban előidézett az energia világpiaci árának megtöbbszöröződése, de a szemléletváltáshoz ez is kellett. A magyar magánépületeken egyre több napelemet látni, annyira gyors volt a fejlődés, hogy a hazai ellátó- és árambefogadó, továbbító­rend­szert csak mostanság tudták-tudják ehhez felzárkóztatni. Sőt, ha igaz, csak ideiglenesen, de a háztartásokban keletkezett villamos energia átvételi árát is lecsökkentették. 
A közlekedés zöldítéséért is tesz a lakosság és a vállalati, államigazgatási szektor is. Az állam támogatást írt ki a cégek számára, hogy elektromos személyautókat, illetve teherautókat vehessenek. Meg is születtek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vál­­lalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához. A mostanáig beérkezett több mint 2200 igénylésben összesen már 10,6 milliárd forint hozzájárulást kértek beszerzéseikhez a cégek. A 30 milliárd forintos keretösszegű programmal egy jármű beszerzésének költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forintot vállalhat át az állam. Az első körös támogatói döntések alapján a sikeresen pályázók 171 személygépkocsival és 47 kisteherautóval gyarapodhatnak. 
Hogy milyen lépések legyenek a következők, arról most a lakosság személyesen is elmondhatja véleményét április 15-ig. Online társadalmi párbeszédet indítottak a zöldenergia kérdésében. A felmérésben egyebek között a zöldenergia megtermelésének és tárolásának fontosságáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedésnek az állami támogatásáról, a szabályozási rendszer szigorításáról, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket a kitöltők.

 

Ezek is érdekelhetnek