Kutyaposta

Házunk tájaSzücs Gábor2024. 05. 21. kedd2024. 05. 21.
kutya kutyaposta szücs

Ahogy a múlt héten ígértem, ezúttal is a méretről lesz szó: most az Azénkutyám.hu portál írása szerint arról elmélkednénk, hogy miért hihetetlenül bátor sok kistermetű kutya? 
Sokszor tűnik úgy, hogy a kutyák nincsenek tisztában a saját méretükkel és súlyukkal. Erre kitűnő példa, amikor a hatalmas testű kutyád úgy veti rád magát, mintha pihesúlya lenne, az öleb pedig hevesen szembeszáll bárkivel. Tehát tudja a kutya, hogy mekkora? 
Egy 2019-es tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a kutyák tisztában vannak a saját méreteikkel. A tudósok úgy gondolták, amennyiben a válasz az, hogy érzékelik a méretüket, akkor vélhetően másképp kell reagálniuk arra, hogy átférnek-e a különböző méretű nyílásokon. A kutyákat három, különféle méretű lyuk szerint tesztelték: az első kisebb volt, mint a testük, itt nem tudtak átférni. A második megközelítőleg azonos volt a testükkel, itt ugyan nem könnyedén, de egy kis küzdéssel átfértek. A harmadik nagyobb volt a testüknél, tehát könnyedén átfértek rajta. Kiderült, hogy az ebek sokkal lassabban és megfontoltabban haladtak a túl kicsi nyílás, mint a nagyobb felé, ahol szinte gond nélkül becsusszantak. Vagyis a kutyák rendelkeznek testtudattal, tehát képesek felismerni a saját testüket mint esetleges akadályt. 
Most már csak azt kell tudnunk, hogy mitől vehemensebbek a kistestűek? 
Az Applied Animal Behavior Science folyóiratban megjelent 2008-as tanulmány szerint a kisebb kutyák esetében a legmagasabb a harapás esélye. Ennek az oka többféleképpen is magyarázható. Sok esetben szocializációs probléma állhat a háttérben. Egy nagytestű kutyát, aki valóban komolyan meg tud sebesíteni egy embert, sokkal inkább arra nevelnek, hogy ne legyen agresszív, míg egy kisebb négylábú esetén erre nem kerül akkora hangsúly. Egy másik elmélet szerint azonban az áll a háttérben, hogy a kisebb termetű kutyák a „legjobb védekezés a támadás” stratégiát követik. James Serpell, a Pennsylvania Egyetem állatorvos-tudományi karának igazgatója úgy gondolja, hogy sok esetben a gazdik is felelősek, hiszen nem veszik komolyan a kiskutya agresszióját, így az nem tanulja meg, hogy miként reagáljon jól a stresszes helyzetekre. Ezt az elméletet olyan kutatások is alátámasztják, melyek összefüggést találtak az agresszív attitűd és a növekedésért felelős gén között. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek