Figyeli az eget a JÉGER

Százmilliárdokban mérhető az a kár, melyet a jég­kár­elhárító rendszer működtetésével sikerült az elmúlt hat évben megelőzni az országban.

Házunk tájaohgy 2024. 05. 06. hétfő2024. 05. 06.
Figyeli az eget a JÉGER

Az agrártámogatásokból üzemeltetett és az agrárkamara által fenntartott hálózat nemcsak a mezőgazdasági, de a lakóövezeti és ipari területeket is védi. 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április közepétől szeptember végéig működteti az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER). Ez a hetedik év, hogy szolgálatba állt az országban összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer. Az úgynevezett talajgenerátorban ezüst-jodid-tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, és ott csökkenti a kialakuló jégszemcsék méretét. 
Tavaly az elhárítást 96 napon kellett bekapcsolni, vagyis ennyi esetben kellett jégkárral számolni, s 30 ezer hektáron tett kisebb és néha nagyobb kárt. Úgy számolnak a szakértők, hogy a rendszerre fordított minden 1 forint 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 66 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. 
A veszély pedig egyre nagyobb: a meteorológusok szerint Európában a 2 centiméteres méretet meghaladó jeget is tartalmazó jégesők száma a 2021–2023-as időszakban a 2015–2017 időszakhoz képest több mint háromszorosára nőtt. Ugyanakkor ez az emelkedés Magyarországon – az országos lefedettségű rendszer eredményeként – mindössze 50 százalékos volt. 

 

Ezek is érdekelhetnek