Mit jelez a krumplibokor?

Valamikor még április első hetében rendezgettem az ágyásokat, s gereblyézés közben valami a szemembe ötlött. Azt hittem, hogy rosszul látok, de aztán közelebb hajolva igazolódott a sejtés: kihajtott a burgonya.

Házunk tája2024. 05. 06. hétfő2024. 05. 06.
Mit jelez a krumplibokor?

Korábbi években már említettem, hogy mindig örülök az ősszel a krump­liszedés során talajban felejtett gumóknak. Egyrészt, mert ezeket nevelgetve szedtük az újkrumplinak valót, másrészt pedig azért, mert ezek a bokrok jó csa­li­nö­vényként is működtek. Az első krumplibogarak a földből kibújva szinte rögtön megtalálják ezeket az „árvakeléseket”. Így elég csak ezt a pár tövet átvizsgálni néhány naponta, és a bogarak első nemzedékét leszedegetve lehet egész ha­­tékonyan védekezni. 
Az idén persze egy harmadik funkciója is volt a jelző krumpliknak: már akkor kihajtottak, amikor normális évben még csak ültetni kezdtük e fontos zöldséget. A talaj hőmérséklete olyan magas lett, hogy az elfekvő burgonyák már április elejére kihajtottak. Azaz bőven elkéstünk, ha csak ezt az egy dolgot vettük volna figyelembe. 
De van más is: például a hajnali fagy, ami be is köszöntött a múlt hét pénteken, nagyjából mínusz fél, mínusz egy fok lehetett a kert kitett részén. Nagy kérdés, hogy a fák magasabb régiójában milyen hideg volt, egy méteren lévő műanyag fedőkre, vasakra ráfagyott a pára. Nos, az a néhány bokor, amely magától kelt, kibírta, de nem kellett sok a fagykárhoz. 
A krumplit – sok év után megint – most fogom ültetni. Nagyjából 100 tövet terveztem, vagyis körülbelül 50 méternyi ültetőárkot kell ásnom, aztán komposztot, kálium és foszfor műtrágyát keverek a földjébe. A nitrogénnel, így az érett istállótrágyával is vigyázni kell! Attól ugyan gyorsan nő a szár és levélzet, de a levélszövete is lágyabb, hígabb, amit a különféle gombabetegségek ki is használnak. A sok nitrogén csalódást is okozhat: a gyönyörű, nagyra nőtt levélzet alatt nem annak arányában találunk majd gumókat. A krumplinál arra is vigyázni kell, hogy mennyi vizet kap és hogyan. Vagyis, az idén megoldom az öntözést, méghozzá csepegtetőcsöveket fektetek a bakhátra, a lényeg, hogy a levélzetet minél kevesebb víz érje, mert ez is kedvez a gombásodásnak. 
Amit nehéz elkerülni, az a vírus­fertőzés. Ezt behozhatjuk a kertbe fertőzött gumóval, de a tetvek, poloskák is terjeszthetik. Emlékezhetnek régi olvasóim, hogy három éve azért tartok szünetet, vagyis nem termesztettem burgonyát, mert folyamatosan a bakteriális és vírusos kórságok fertőzték a növényt. Most, remélem, egy-két évig mentesült a kert. Ősszel kiderül. 

 

Ezek is érdekelhetnek