Vegyen magyart, mert az a legbiztonságosabb!

Már él az a rendelet, mely szinte megakadályozza, hogy áttételes mó­­don is bejuthasson ukrán agrártermék Magyarországra.

Házunk tájaO. Horváth György2024. 05. 06. hétfő2024. 05. 06.
daralt-hus-

 A kormány előírta, hogy legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órán belül be kell jelenteni azokat a szállítmányokat, amelyek abba a 22 agrár- és élelmiszeripari termékkörbe tartoznak, amit már hónapok óta tilos behozni Ukrajnából. A mostani rendelkezés viszont már nem csak keleti szomszédunkra, de minden más országra kiterjed. Vagyis az említett 22 terméket és feldolgozott formáját csak előzetes bejelentés után lehet importálni hazánkba. (Ez alól kivétel a magánforgalomban szállított 25 kilogramm vagy 25 liter alatti tétel.) Az intézkedésre azért volt szükség, mert felmerült a gyanú, hogy számos tételt átcsomagolnak, úgymond uniós, belső termékként hoznak forgalomba, amelyet eddig szabadon lehetett behozni. 
A minap robbant az ezzel kapcsolatos uniós és brit botrány is: szalmonellával fertőzött ukrán csir­­kehús okozott megbetegedést és egy ember halálát is. Ugyan a hivatalos adatok szerint ebből nem került – az import tilalma miatt nem is kerülhetett – Magyarországra, de jobb félni, mint megijedni alapon, a magyar agrárkamara közleményt adott ki, hogy csak ma­­gyar élelmiszert vegyünk a boltokban. Nem lehet kizárni ugyanis ügyeskedéseket, amikor átcsomagolnak ukrán terméket, ami szabadon mozoghat az EU-ban. 
A kormány tehát teljes körű bejelentési kötelezettséget rendelt el, melyet a Nébih ellenőriz, de hozzáfér az adatokhoz a rendőrség is. Ez pedig az utóellenőrzéseknél, fuvarlevelek vizsgálatánál lehet fontos. 
„Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszer-biztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csir­­ke­­húst korlátozások nélkül beengedi – hangoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kamara szerint meg kell követelni, hogy az importtermékekre is vonatkozzanak az uniós előírások. A fogyasztók pedig akkor járnak el a legjobban, ha minden esetben a hazai terméket választják. Az Európai Élelmi­szer-biztonsági Hatóság (EFSA) tá­­jé­­koz­­tatása szerint 2021 szeptem­bere óta, az ukrán vámmentesség kezdetétől összesen mintegy 500 szalmonellafertőzést diagnosztizáltak a közösségben. A hazai boltokat arra kéri a NAK, hogy a vásárlóik biztonságát helyezzék előtérbe és részesítsék előnyben a hazai árut a bizonytalan eredetű és kockázatosabb importtermékekkel szemben. 

 

Ezek is érdekelhetnek