Balkonok, mint kiskertek

Eljött, sőt javában tart a tavaszi virágültetési szezon. A kertészetekben szinte sorok állnak, hogy beszerezzék az egynyári, vagy éppen évelő dísz- és fűszernövényeket. Akinek van kertje, az viszonylag könnyen talál helyet számukra, azok viszont, akiknek be kell érniük egy kisebb vagy nagyobb erkéllyel, már jobban meg kell válogatniuk a gondozandó növényeket.

Házunk tájaohgy 2024. 06. 03. hétfő2024. 06. 03.
Balkonok, mint kiskertek

A lakás szerves része lehet egy erkély, kis ráfordítással és szakértelemmel az év legnagyobb részében olyan, pihenésre alkalmas hely lehet, ahol nemcsak gyönyörködhetünk kedvenceinkben, de akár szüretelhetünk is onnan a konyhánkba való alapanyagokat. 
Az utóbbi időben nem véletlenül lett divat az úgynevezett balkonkertészkedés. Egy pár négyzetméteres erkélyt is be lehet úgy rendezni, hogy néhány szék, egy kis asztal és sok virágláda, cserép, nagyobb balkonláda elférjen rajta. Ezeket a jól megválogatott növényekkel ültethetjük be. De milyen fajokat, fajtákat válasszunk? Erre adott bemutatóval egybekötött tanácsokat a Praktiker. A magyar tulajdonban lévő barkácsáruház-láncolat szakértői szerint az első tisztázandó kérdés, hogy milyen tájolású az erkély, illetve mennyire napsütött. Akinek egész nap süti reggeltől estig a nap a balkonját, az számíthat arra, hogy ott igen nagy meleget, gyakorta akár 40 fokot is el kell viselniük a növényeknek. (Igaz, ezen tudunk egy kicsit segíteni, ha különféle árnyékvetőkkel, pergolákkal, falrácsokkal, apácaráccsal végzünk árnyékolást. Ezekre lehet meleget elviselő növényeket aggatni ámpolnákban, vagy felfuttatni kúszónövényeket.) Az ilyen helyeket a leginkább az örökzöldek egy része viseli el, mint például a különféle borókák, ciprusok, de a babérmeggy is megfelel. Virágos növények közül a legtöbben kedvelik a muskátlit, de ebből a hagyományos álló muskátli bírja a legjobban, a futó fajták a félárnyékot kedvelik inkább. A fűszernövényekből érdemes kipróbálni a rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, bazsalikomot, petrezselymet, zöldségekből pedig a paradicsomok jöhetnek számításba. 
Könnyebb dolga van annak, akinek a balkonja félárnyékos helyen van, akár a tájolás, akár amiatt, hogy egy nagy fa vagy egy másik szomszédos épület ad árnyat. Ide aztán nagyon sokféle növény közül válogathatunk. A kimondottan árnyékos, fényszegényebb erkélyekre pedig tujaféléket, árnyékliliomot ültethetünk.

 

Ezek is érdekelhetnek