Eresszen gyökeret!

Itt a meleg, a legtöbb növényt ilyenkor lehet dugványozással gyökérképződésre sarkallni. Nem mindegyiket lehet így szaporítani, de azért sok kerti növénnyel lehet sikeresen próbálkozni. A dugványozás lényege, hogy vagy zöld hajtást, vagy már befásodott, de nem túl öreg ágrészt vágunk le, bujtatunk föld alá, s várunk. Arra, hogy gyökeret eresszen.

Házunk tájaO. Horváth György2024. 06. 10. hétfő2024. 06. 10.
Eresszen gyökeret!

A legtöbb kertészben megfogan a gondolat, hogy kedvenc növényét szaporítsa, vagy a nyesés, sövény, bokor, fácska alakításakor leeső hulladékot hasznosítsa. Nos, ehhez a legalkalmasabb időszak most jött el. Meleg van, ilyenkor sokkal gyorsabban és sikeresebben lehet gyökérfejlesztésre rávenni a levágott dugványt. Ennek is több módszere létezik, de előbb egy másik fogásról essen szó, ez a bujtatás. A lényege, hogy az anyatő egyik talajközeli ágát, hajtását a föld alá temetjük. Vagy csak egyszerűen leszorítjuk és ráöntünk egy vödörnyi földet, vagy ásunk számára egy kis árkot, s abba fektetjük a hajtást. Ez lehet szőlő, de fekete ribizli, levendula, szeder, mirtuszlevelű lonc, a rozmaring, az egres is könnyen bujtatható növény. Néhány hét vagy hónap elég, és a gyökerek megjelennek a talajba temetett részen. Ekkor lehet az anyatőről leválasztani és az új helyére ültetni a szaporítást. Arra azonban figyelni kell, hogy a gyökérzet mennyiségéhez képest ne hagyjunk túl nagy részt a föld feletti hajtáson, mert akkor túl nagy lesz a párologtató felület, a kisebb gyökérmennyiség még nem képes ellátni az új növény táplálását. 
De visszatérve a dugványozásra. Ez egy jó módszer arra, hogy az anyanövénnyel teljesen azonos genetikájú, azaz tulajdonságú utódokat hozzunk létre. (A magvetés ezt nem minden esetben garantálja.) A zöld, vagy félfás, fás hajtásrészeket daraboljuk fel. Egy rügy alatt fél-egy centivel vágjuk le az alját, és a fás dugványt érdemes a csomóig behasítani. Gyökereztető hormonkészítmények is kaphatók a boltban, ha ilyet használunk, akkor e részt kell belemártani, majd vízbe, illetve gyökereztető közegbe tenni. Utóbbira jó a homok és perlit, vagy tőzeg és perlit nedves keveréke. A lényeg, hogy ez soha ne száradjon ki: az edényt, cserepet fedjük le fóliával. 
A vízben való gyökereztetésnél arra is kell figyelni, hogy a vizet 3-4 naponta cseréljük le. A gyökereztető edényt vagy a vizespalackot mindig félárnyékban helyezzük el. Ezzel elkerülhető az algásodás, a gyors kiszáradás, a dugványok túlmelegedése. 
Régi bevált fogás például a rózsák szaporításánál, hogy egy virágzó hajtást egyszerűen a talajba ásnak egy árnyékot adó fa alatt. A talajba 10-15 centi kerül, a felszínen 2-4 rügyet hagynak, de a levelek egy részét eltávolítják. Az egészre egy nagy, 5 literes befőttesüveget, vagy hasonló méretű átlátszó műanyag flakont állítanak. Amikor a kis töveken megjelennek az első levelek, nagy valószínűséggel már gyökeret eresztett a dugvány. Ezt akár ajándékba kapott rózsaszállal is el lehet végezni. 
Türelem is kell a dugványozáshoz, mert általában 1-2 hónap is eltelik, mire a gyökerek megjelennek, megfelelő méretben és sűrűségben kifejlődnek.

 

Ezek is érdekelhetnek