Itt van már a dinnye is!

A boltokban megjelent a dinnye, méghozzá görög- és sárgadinnye is kapható. Sőt, a nagy láncoknál csak 350-400 forintos kilónkénti áron kínálják a görög görögdinnyét.

Házunk tájaohgy 2024. 06. 03. hétfő2024. 06. 03.
Itt van már a dinnye is!

A boltokban megjelent a dinnye, méghozzá görög- és sárgadinnye is kapható. Sőt, a nagy láncnál 450-400 forintos kilónkénti áron kínálják a görög görögdinnyét. A mellette lévő pulton viszont már 700-800 forint a spanyol és olasz görögdinnye, a mag nélküli változat ennél drágább. A sárgadinnye is a piacon van már: a magyar kilója 1500, az import egy százassal olcsóbb. (A hazai termés biztosan hajtató­berendezés, tehát fólia vagy üvegház alatt nevelkedett gyümölcs, míg az import már szabad földön termett.) 
Néhány hét alatt jócskán veszített árából a magyar eper és a cseresznye is. A korábbi kilónkénti 2800–3000 forintos ár ma az eper esetében 1300–1800 forint, a cseresznye esetében 1200–2200 forint között mozog. Az árakat viszont nem érdemes nagyon összehasonlítani a tavalyiakkal. Ugyanis az idei szezon 3-4 héttel jár előrébb, emiatt a szabadföldi, olcsóbb áru megjelenése is jóval korábbra tevődött, ami a kínálat felfutását és az árak mérséklődését is eredményezi. 
A nagybani piacokat nézve ezt igazolja például a szintén primőrként kezelhető zöldség, az újkrumpli. Ezt még két hete ezer forint körül lehetett megvenni, ma már 500-600 forint, a répa 300 forint kilónként. Érdekesség viszont, hogy a spenót, a sóska jóval drágább, mint egy éve, ma kilónként csaknem ezer forintba kerül, ami 20 százalékkal nagyobb ár, mint 2023-ban volt. Itt is az lehet azok, hogy a szabadföldi termés gyorsan lefut: a meleg miatt korábban megy magszárba a növény, s a virágzó sóskáról, spenótról már nemigen lehet eladható minőséget szedni. 
A paradicsom és paprika ára nem sokat változott az utóbbi időszakban, tartja magát a 700–2000 forintos ár, attól függően, hogy milyen fajtákról van szó. 
 

Kevesebb lesz a meggy

Ugyan másfél-két héttel korábban indulhat a meggy­­szüret, de a termelők inkább pesszimisták. Nem csak országrészenként, de akár ültetvényen belül is nagyon eltérő lehet a hozam. Ennek az időjárás az oka: a márciusi fagyok még csak kicsit károsítottak. Aztán jött a szokatlan meleg, éppen a virágzás idején, ami miatt kicsi volt a páratartalom, és ez rontotta a termékenyülést. Erre tett rá egy ismételt hideghullám, mely faggyal is járt sok helyen. A nagy európai termőkörzeteket is jelentős kár érte, így a meggy piaca keresleti lesz, ami az árakon keresztül részben kárpótolhatja a termelőket. 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek