Javában dolgoznak a kombájnok

Jól jött a mostani meleg és szárazabb idő. Az árpa és a búza ugyanis megérett, a kombájnok arra vártak, hogy a talaj szikkadjon. Sok helyen csak ez hátráltatja a betakarítást. Az árak jobbak, mint egy éve, a mennyiség és a minőség a  kérdés.

Házunk tájaO. Horváth György2024. 06. 28. péntek2024. 06. 28.

Kép: 20230724 Veszprém megye aratás búza gabona betakarítás Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld

Javában dolgoznak a kombájnok
20230724 Veszprém megye aratás búza gabona betakarítás Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld

Egyre nagyobb területen indult meg az elmúlt héten az aratás. Az Alföld délkeleti részén, ahol kevés csapadék hullott, illetve korábban aszály is volt már, aratásra érett az őszi árpa, valamint a korai búzafajták is lassan vághatók. A többi helyen leginkább a sok eső miatt felázott talaj gátolta a kombájnok beindítását, s a későbbi érésű búzafajták is az érés végső állapotában vannak. A mostani meleg és szárazabb időjárás segíti a gazdákat, egyre nagyobb területek száradnak fel annyira, hogy elbírják a nehéz gépeket. 
Sok helyen nem szabad tovább várni, mielőbb le kell aratni, mert a nagy viharok megdöntötték a gabona egy részét. Ráadásul a sok eső, párás meleg a kezeletlen, vagy nem időben permetezett gabonánál sokféle gombás betegséget indíthat el. A nedves táblákon a lisztharmat és a fuzárium is támadja a kalászokat. A levélzeten pedig a vörösrozsda, illetve a szeptóriás foltosság jelent meg. E fertőzések főleg ott támadnak, ahol korábban nem vagy nem időben, nem megfelelően végezték el a növényvédelmi kezeléseket. 
Az őszi és a tavaszi árpa érik be a legkorábban, ezekkel kezdődik az aratás, majd jön a búza, aztán a rozs, tritikálé, majd a zab. Ezek közé szokták valahogy beékelni a szintén megérett repce betakarítását. Bár lapzártánk idején még nem voltak konkrét aratási adatok, egyre több az olyan nyilatkozat, mely a vártnál gyengébb termést prognosztizál. Az országban ráadásul kisebb a búza vetésterülete, mint tavaly volt: 943 ezer hektár helyett csak 870 ezerről vághatják a kenyérnek valót ebben az évben. Ez eleve feltételezi, hogy az 5 millió tonnás össztermés lehet a reálisabb, mint az azt jóval meghaladó várakozás. A szakértők szerint az utóbbi hetek csapadékos időjárása csak a késői és nagyon késői érésű búzafajtákon segített, de a rozsnál, tritikálénál és zabnál is hozzájárult a szemek kikerekedéséhez. Az árpákon és a korai búzákon már nem sokat tudott változtatni. 
A gazdáknak jó hír, hogy a búza ára – s vele együtt minden más gabonáé – tartósan magasabbnak bizonyul, mint az az egy évvel korábbi időszakban volt. A világ­piacot most az határozza meg, hogy a nagy termelőtérségekből kedvezőtlen hírek jönnek. Ezért magasabb az ár is, amihez még hozzá kell számolni a gyengébb forintot is. A kiváló minőségért már állítólag 90-100 ezer forintot is elkérnének tonnánként, az átlagos minőség 85 ezer, a takarmány 75-80 ezer forint lehet.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek