Meglepetésre ürülnek a hazai magtárak

Jól jött az elmúlt hét esőzése, mivel az ország egy részén minden csepp csapadék számít. Főleg az Alföld déli megyéiben alakult ki mára aszályoshoz közelítő helyzet. Nagy kérdés, hogy mi lesz a kalászosokkal, a repcével?

Házunk tájaohgy 2024. 06. 03. hétfő2024. 06. 03.

Kép: Frankfurt, 2024. április 11. Mezei nyulak futnak egy repceföld szélén Frankfurt közelében 2024. április 11-én. MTI/AP/Michael Probst, Fotó: Michael Probst

repce-MTI-AP-Michael-Probst
Frankfurt, 2024. április 11. Mezei nyulak futnak egy repceföld szélén Frankfurt közelében 2024. április 11-én. MTI/AP/Michael Probst
Fotó: Michael Probst

Az utóbbi hetekben esett ugyan eső szinte az egész országban, de a csapadék összege elmarad a sokévi átlagtól. Van, ahol csak 10-20 milliméter hiányzik, de akad terület, ahol 50-70 milliméter is. Míg a Dunántúlon sok felé kiadós esők is voltak, az aszály tovább veszélyezteti az Alföld és a Tiszántúl napraforgó- és kukoricatermését, s a kalászoló gabonáknak és a repcének is jót tettek az elmúlt napok zivatarai, záporai. Mivel Európában sincsenek rekordkilátások, az oroszokat is az időjárás sújtja, valamint az ukránok is kevesebbet aratnak, az utóbbi hetekben ez a búza- és más terményárak emelkedését eredményezte. 
Az őszi árpa, a búza, a repce fejlődése nagyon előrehaladt a naptárhoz képest, két-három héttel korábban érhetnek be. A repce már elvirágzott, az árpa és a búza kalászt hajt. Ránézésre még mindig jó képet mutatnak a táblák, de sok helyen kevesebb a szár, a rajta lévő kalász, a repce bokrosodása sem igazi. Ezért kisebb terméssel számolnak a szakemberek, nagy kérdés, hogy a felgyorsult érési folyamat miatt milyen lesz a magvak minősége. Az utóbbi létkérdés, mert csak a kiemelkedően jó búzákat lehetett elfogadható áron értékesíteni. A közepes búza az olcsó ukrán mellett nem versenyképes a korábbi európai piacainkon. 
Az időjárás kedvezőtlen hatásai miatt mindenki azt várja, hogy kevesebb lesz a szabad piacra kivihető termés a térségünkben. Ez viszont kicsit megmozgatta az árakat is, hetek óta némi emelkedést mutatnak a tőzsdék, amiből viszont – legalábbis elmondásaik szerint – a magyar gazdák még nem sokat éreznek. Mindenesetre eladások vannak: a magyar búzaexport is megélénkült. Ennek csak örülni lehet, mert korábban attól tartottak, hogy a tavalyihoz hasonló módon szinte tele magtárakkal kezdünk neki az aratásnak. Nos, ez már biztos, hogy nem lesz így, jó, ha félmillió tonna marad. Július végéig, azaz a szezon végéig eltelt egy évben a magyar búzakivitel elérheti a 3 millió tonnát is. 
Az árak kicsit emelkedtek, ezért a hivatalos mérések szerint május elején 66 ezer forint volt az étkezési búza tonnája, igaz, tavaly ilyenkor még 73 ezret adtak érte tonnánként. A kukorica, a takarmánybúza ára is emelkedett, 63 ezerre, az árpáért 53 ezret fizettek a felvásárlók. Ezek is alacsonyabbak a tavalyi áraknál. 
Mivel vélhetően már kikoptak az Ukrajnából másfél évvel ezelőttig felvásárolt és betárolt nagy készletek, a magyar malmok és takarmánykeverők vélhetően az idén több hazai gabonát vásárolnak majd fel. Már csak azért is, mert a kormány importot korlátozó intézkedései miatt külföldről szinte lehetetlen behozni ilyen terméket nagy tételben.
 

Tavaszi tél Oroszországban



 

Az árak enyhe emelkedésében az is belejátszik, hogy nehéz helyzetbe kerültek a gazdák Oroszországban. Április második felében és május elején akkora fagy volt, hogy félmillió hektárt fognak újravetni több orosz régióban. Ezt az orosz állam is segíti: minden szükséges forrást megad, mind a vetőmagot, mind a finanszírozást illetően. A fagyok mellett a déli területeken aszály is van, ami miatt az országban nehéz helyzet alakult ki. 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek