Furulyázik a kukorica

Ami segíti a búza és más kalászos, valamint a repce betakarítását, az nem ideális az éppen virágzó kukoricának. A múlt héten kezdődött kánikula, valamint a légköri szárazság miatt a kukorica termékenyülése sok helyen nem lesz megfelelő.

Házunk tájaO. Horváth György2024. 07. 25. csütörtök2024. 07. 25.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Immáron másfél hete tart a kánikula, ami biztosan nem kedvezett a kukorica fejlődésének, különösen a szemkötésnek és a növekedésnek. Ne feledjük, hogy a meteorológia által mért 35–38 fokos hőcsúcsokat árnyékban mérik. A növényeket viszont direktben éri a napsütés, így akár 40–50 fok is kialakulhat a területeken. Nos, a szakértők szerint egy ilyen hőhullámos napon akár 100–200 ezer tonnával is csökkenhet az országos termés. A mögöttünk lévő másfél hét akár egymillió tonnás csökkenést is jelenthet. 
Az országot járva egyébként elég vegyes kép alakulhat ki az emberben, ha kukoricatáblákat lát. A legtöbb helyen másfél-két méteres szép állományokat láthattunk, melyek már másfél-két hete is megkezdték a címerhányást, azaz a virágzást. Vagyis a mostani nagy hőhullám előtt, esők után, amikor még elég párás volt a levegő, illetve a talajok is feltöltődtek. E táblákkal nem lesz baj, a kukorica termékenyülése is megfelelő lehetett. Ugyanakkor az ilyen korán vetett kukoricák, főleg az Alföldön, már most aszályos képet mutatnak, a leveleik összepöndörödtek, furulyáznak, ahogy a gaz­­dák mondják. Így védekeznek a hőség ellen, a párologtató levélfelületet csökkentik. 
Azokon a táblákon viszont, amelyeken valami ok miatt csak március után, áprilisban – egyébként a szokásos vetési időben –, vagy utána vetettek, bizony, kárt szenvedhetnek. E növények csak most, a hőségnapok idején virágoztak, ami viszont nem ideális. A nagy melegben és a napközbeni légköri aszályban a kukorica virágpora károsodik, illetve a csövekből kilógó hosszú bajuszszálakat alkotó bibéken sem képes megtapadni, majd megtermékenyíteni. Az ilyen kukoricacsövekben kevesebb lesz a szem. 
Az is igaz, hogy az aratásig még sok időt tölt kint a kukorica, így még felesleges a várható termésről jósolni. S bár a gazdálkodók szerint nem lehet már rekordtermést elvárni, azért az elmúlt hetekben előforduló helyi záporok hatása sem elha­nyagolható. 3-5, netán 10 milliméter eső sokat segíthet, még ha meleg is van. 
A napraforgótáblák szintén szép képet mutattak. A virágzás itt is korábban indult a szokásosnál, viszont szinte az egész országban szép, méretes növények bontották ki sárga virágzatukat. A napraforgó a kukoricánál jobban bírja a hőséget és a szárazabb talajt is, mert mélyebbre engedi gyökereit. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek