Ötmillió tonna búza termett

Vége az aratásnak, ötmillió tonna búza termett, amiből jelentős mennyiség mehet exportra is. Ráadásul más kalászosból is elfogadható volt a termés.

Házunk tája2024. 08. 05. hétfő2024. 08. 05.

Kép: A drónnal készült képen kombájnok aratják a búzát Debrecen határában 2024. június 20-án, Fotó: Czeglédi Zsolt, Forrás: MTI

A drónnal készült képen kombájnok aratják a búzát Debrecen határában 2024. június 20-án
Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI

Gyakorlatilag befejezték a nyári aratást a gazdálkodók, már csak néhány kisebb területen akad némi munka – közölte az Agrárminisztérium. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része a tárolókban van. A nyári aratású növényekből az ország ellátása biztosított, és jelentős – több millió tonnás – exportárualap is képződött. 
A Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara adatai alapján az őszi búza aratása gyakorlatilag lezárult, mindössze néhány kisebb terület van még hátra. Az idei 864,5 ezer hektáros területen az országos termésátlag hektáronként 5,8 tonna körül alakul. Ez az érték kismértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év termésátlagait is. A legmagasabb átlagokat, 6,8 tonnát Baranya, Tolna és Vas vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat (5 tonna körülit) Pest, Nógrád és Bács-Kiskun vármegyékből. 
A hektáronkénti hozamok és a terület alapján idén összesen közel 5 millió tonnás a búzatermés, ami bőven fedezi a 3 millió tonna körüli éves hazai felhasználást. Az étkezési minőségű kategóriába sorolható termés is elegendő az 1,1 millió tonna körüli hazai éves őrlési szükséglet kielégítésére. A jelenlegi szezonban kialakult hazai búzaárak figyelembevételével az 1 kilogrammos kenyér előállításához felhasznált búza értéke nem haladja meg a 100 forintot – emelte ki Feldman Zsolt államtitkár. 
Az őszi árpa betakarítása fejeződött be legkorábban. A korábbi évekhez képest alacsonyabb – 260 ezer hektáros – területen országosan 5,7 tonnás hozammal arattak, ami 3,7 százalékkal magasabb a tavalyi értéknél, és lényegében megegyezik az elmúlt öt év átlagával. Az egyes vármegyék között lényeges eltérések vannak, a hektáronkénti hozamokban igen nagy szórás (a hektáronkénti 5,1 tonnától a 6,7 tonnáig) mutatkozik. A dunántúli vármegyék jellemzően kedvezőbb, míg a közép-magyarországi és egyes dél-alföldi vármegyék gyengébb hozamokat produkáltak, amit döntő mértékben az időjárási tényezők okoztak. Az összes ősziárpa-termés megközelíti az 1,5 millió tonnát, ami bőven fedezi az éves, körülbelül 1 millió tonnás hazai felhasználást. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek