Miért népszerű a bio?

Egészségesebb-e a bio, vagy más néven organikus élelmiszer, mint a hagyományos mezőgazdasági technológiák mellett előállított gabona, zöldség, gyümölcs, hús, tej? A kérdésre a legtöbben azért vágnak rá igent, mert azt hiszik, hogy kevesebb bennük a káros permetszer­maradvány. Holott más tényezők is számítanak.

Házunk tája2024. 09. 09. hétfő2024. 09. 09.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Fel-fellángol a vita laikusok és szakemberek körében rendre, vajon egészségesebb-e a biotermék, mint a hagyományos körülmények között előállított? Nos, a témáról 30 év alatt sok száz tudományos kutatás és cikk is szól, melyeket most az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársa, Györéné dr. Kis Gyöngyi összegzett és tette közzé megállapításait. 
Ezek szerint a bio és a konvencionális élelmiszerek beltartalmi összetevői között vannak olyanok, amelyeknél tudományosan is megalapozott különbség állapítható meg. Ide sorolható például a biozöldség-, gyümölcs- és gabonafélék nagyobb fitovegyület-tartalma, melyek antioxidáns tulajdonsá­gaik révén jelentős egészségvédő hatású komponensek. Ezen túl a biohúsoknak és tejtermékeknek nagyobb az ómega-3 zsírsav-koncentrációja, a bio gabonaféléknek pedig kisebb a kadmiumtartalma. Fontos kiemelni, hogy a biozöldségekben és gyümölcsökben kisebb a növényvédőszer-maradék. A legtöbben ezért vesznek ilyen terméket. 
A bio és konvencionális növényfélék szénhidrát- és fehérjetartalmában általában nem mutatható ki nagy eltérés. Mivel az ökológiai gazdálkodásban nem megengedett a könnyen oldódó nitrogénműtrágya alkalmazása, és korlátozott a trágya használata is, a bionövények általában kisebb fehérjetartalommal, de kedvezőbb aminosav-összetétellel rendelkeznek. 
Az ásványianyag-vizsgálatok eltérő eredményeket hoztak. A fitovegyületek (például flavonoidok, antocianinok, fenolsavak) fő feladata a növényi sejtben a negatív környezeti hatások kivédése, de az emberi szervezetben is egészségvédő funkciót töltenek be. A biozöldségek 10–50 százalékkal több fi­to­ve­gyületet tartalmaznak. Más növényi vegyületekből is több van a biotermékben. 
Az állati eredetű termékek (hús és tej) zsírsavtartalmában és -összetételében is kimutatható eltérés. A többszörösen telítetlen és az ómega-3 zsírsavak 23, illetve 47 százalékkal nagyobb mennyiségben találhatóak meg a biohúsokban. A biotehéntej is kedvezőbb zsírsavösszetételű, mint a hagyományos tej, ami vélhetően a gyakoribb szabad tartásos legeltetés eredménye.
 

Bio kontra szokványos

Mi is a különbség a két termelési mód között? A szemlélet a lényeg: a bioélelmiszer – más néven ökológiai vagy ökotermék –olyan gazdálkodási és élelmiszer-termelési rendszer terméke, amely tiltja, illetve korlátozza az egészségre és a környezetre veszélyes anyagok és technológiák használatát. Ide tartoznak a szintetikus kémiai növényvédő szerek, műtrágyák, a genetikailag módosított szervezetek, a mesterséges állatgyógyászati készítmények, a hormonok és hozamfokozók, szintetikus adalékok, az ionizáló sugárzás használata is. 
A konvencionális, vegyipari eredetű anyag- és energiafelhasználásra alapozott termelés elsődleges célja a nagy hozam elérése és az árak alacsonyan tartása, így sok esetben a minőség helyett inkább a mennyiség kerül előtérbe. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek