Nagyon jól jött a csapadék

Az ország egész területén sok vizet hozott szeptemberben Borisz ciklon. 30–130 milliméter közötti csapadékmennyiséget mértek. (A múlt héten megint esett, de ez most kevesebb volt, és nem az egész országot érintette.) A nyugati országrészben hullott a több, míg lent, Szeged környékén a kevesebb. Egy biztos, mindenki örült e vízmennyiségnek, még azok is, akik emiatt ideiglenesen leálltak az aratással.

Házunk tájaO. Horváth György2024. 09. 30. hétfő2024. 09. 30.

Kép: 20230913 Békéscsaba Napraforgó aratás Békéscsaba határában. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Képen: John Deere 2056 kombájn, Fotó: Bencsik Ádám

BA-0716
20230913 Békéscsaba Napraforgó aratás Békéscsaba határában. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Képen: John Deere 2056 kombájn
Fotó: Bencsik Ádám

A kukorica és napraforgó nagy részét már levágták a termelők, akik még nem, azok kivárnak. Már akkor, ha egészséges a kukoricájuk, nem kezdett el a csövekben terjedni a penészgomba. A fuzárium ugyanis sok helyen megjelent, dacára a korábbi száraz időnek. Itt a különféle rovarok által megrágott csövek sebzésein kezdtek el fertőzni. Az ilyen táblákat kell minél gyorsabban levágni, igaz, ekkor a magas víztartalom miatt szárítani kell a tengerit, ami többletkiadást jelent. A napraforgó esetében nincs idő várni, ugyanis a megérett magokat a tányérokból nagyon sok vadmadár csipegeti, ami akár jelentős termésvesztést is okozhat. 
Az esőre visszatérve: amit nem adott meg sok helyen az augusztus, illetve a július, azt néhány nap alatt pótolta: akadt országrész, ahol egyhavi mennyiség vagy akár a duplája is lehullott. (Nem véletlen, hogy az ország nyugati felében szinte minden patak és folyó árad.) Néhol még belvíz is kialakult, de ezek néhány nap alatt megszűntek, ugyanis a talaj alsó részeibe el tudott szivárogni az eső. 
Nagyon kellett a csapadék azokra a földekre is, ahol már elvetették a repcét, ugyanis így felgyorsulhat a csíra- és palántanövények fejlődése, ami a jelentős rovarkártétel miatt fontos. Ezek a táblák ugyanis „kinőhetnek” a kártevők „fogai alól”. Akik pedig még csak a napokban vetik a repcét, azoknak is jól jön, hogy ázott talajba kerülhet a mag. 
Hasonlóan könnyíti azok helyzetét a nedves talaj, akik már az őszi kalászosok számára készítik elő földjeiken a vetőágyat. Szépen lehet szántani, boronálni, tárcsázni. A vetéssel azonban még egy hónapot várni kell, mert a túlerősödött búza könnyen gombásodik, s a kora tavaszi növényfejlődés sem lesz optimális ilyen esetben. 
Kevés szó esik ilyenkor az ültetvényekről, holott számukra is nagyon jól jött az eső. A szőlő felét ugyan már leszedték, de a nedvesség akár az aszúsodást, a még érő fajtáknál a szemek és fürtök kitelését is okozhatják. S ami még fontosabb: a véget ért kánikula után végre kedvező a hőmérséklet, a páratartalom a szőlő számára. Hasonló a helyzet a még termő almás- és körtekertek esetében, de minden más, már leszüretelt gyümölcsösnek jól jött az eső. Már csak azért is, mert még most is tart egyes fajoknál, fajtáknál a rügyfejlődés, ami a következő évi termés szempontjából sem mellékes. 
Persze nem szabad feledni, hogy akár hosszú is lehet az ősz: vagyis akár novemberig nagyobb lehet a növények lombfelülete, a kártevők és kórokozók bizonyos része is felszaporodhat, ami miatt még néhány védekezést be kell iktatni a gazdaságokban, kertekben egyaránt. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek