Agyalunk

Házunk tájaPuskás Kati2024. 10. 18. péntek2024. 10. 18.

Kép: Yoda, Fotó: Puskás Kati

yoda
Yoda
Fotó: Puskás Kati

A tudósok megállapították, hogy a kutyák agya szinkronba kerül a miénkkel, amikor a szemükbe nézünk. Kutyagazdaként van erről némi sejtésem, úgyhogy nem véletlenül osztom azzal a megjegyzéssel a gazdát kereső kutyák képét a közösségi oldalon, hogy „nézz a szemébe!” Emlékeim szerint én is így estem szerelembe Yodával. 

Aki valaha is belenézett már egy kutya szemébe, az biztosan érezte az összekapcsolódást. A kutatók szerint ilyenkor az agyi szinkronizáció egy pillanatát éljük át. Egy kínai kutatócsoport friss eredményei azt mutatják, hogy mélyebb neurológiai szinten kötődünk a háziállatainkhoz.

Korábbi tanulmányok azt már megállapították, hogy amikor az emberek beszélgetnek vagy közösen dolgoznak valamin, az agyi aktivitásunk szinkronizálódhat a kulcsfontosságú régiókban. A kínai kutatók által végzett vizsgálat viszont az első olyan kísérletsorozat, amely hasonló jelenségről számolt be az emberek és egy másik faj között. A szakemberek úgy mérték az emberek és a kutyák agyi aktivitását, hogy elektródákat helyeztek a koponyára. A kísérlethez tíz fiatal beagle-t „párosítottak” ismeretlen emberekkel, és a „párok” öt napon keresztül ismerkedtek egymással. A kísérletek során az ember-kutya párok nonverbális kommunikációt folytattak, például kölcsönösen nézték egymást vagy a gazdi megsimogatta kedvencét. A kontrollcsoportban pedig nem tették ezt. Az eredmény szerint az ember-kutya agy közötti korrelációk - a frontális és parietális régiókban - drámaian megnövekedtek, amikor egymás szemébe néztek. Korábbi tanulmányok azt találták, hogy amikor az emberek megsimogatják a kutyájukat, a frontális lebeny aktivitása megugrik, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a gazdák nagyon figyelnek a háziállatukra és érzelmileg elkötelezettek. Eddig azonban nem bizonyították, hogy ez az aktivitás tükröződik a kutya agyában is. 

A kutatók speciális matematikai algoritmust alkalmazva derítették ki, hogy melyik agy vezeti ezt a ritmikus idegtáncot: az emberé vagy a kutyáé. Megállapították, hogy az emberi agy kezdeményezte a párosított neurális aktivitást. A vizsgálat során az agyak közötti szinkronizáció nőtt az ember-kutya párok között, ami a tudósok szerint azt jelzi, hogy a két lény erősen kötődik egymáshoz.

Yodával folytatott magánkísérletem eredménye némileg ellentmond a tudománynak. Nálunk ő kezdeményez: addig néz engem, míg bele nem merülök a mindent eláruló tekintetébe. Bár azt nem látom, hogy melyik agyi lebeny az érintett, de az üzenet elég egyértelmű: „Azonnal kérem a jutimat!” 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek