Magas és meleg is ez az ágy

Aki jövő tavasszal magaságyásban akar zöldséget termeszteni, jól teszi, ha már mostanában összeállítja a keretet és fel is tölti azt megfelelő talajrétegekkel. Kell néhány hónap, míg a termesztőágy összeérik.

Házunk tájaohorváth 2024. 10. 18. péntek2024. 10. 18.

Fotó: Németh András Péter

Szamoca Kiskertesz Tanoda-04 Fotó: Németh András Péter

Egyre nagyobb divat a magaságyás, s lássuk be, még annak is jól jön, akinek egyébként van elég területe a kertben hagyományos módon zöldséget termeszteni. Aki viszont a teraszán, vagy éppen a gyepesített díszkertjében is akar néhány paradicsom-, paprika-, vagy más zöldségbokrot nevelni, annak is jól jön.

A magaságyás lényege, hogy több évig életképes szerkezettel, anyagokból készítünk egy 60-70 centi magas keretet. Fontos, hogy bírja a nyomást, hiszen a benne lévő föld hatalmas tömege az oldalfalakra nagy nyomást fejt ki. Más­részt bírnia kell néhány évig a víz, a talaj korhasztó hatását. Ezért olyan divatos a műanyag vagy szalmabetonból készült keret. Ugyanakkor a vizet is el kell tudnia vezetni, tehát a legjobb, ha nem lábakon állót tervezünk, hanem a talajra építjük azt. (Lehetőleg olyan helyre rakjuk, ahol nincs tarackbúza, vagy éppen valamilyen folyondárféle, ezekkel csak a baj lesz, mert mindig ki fognak nőni, sőt a sok tápanyag és víz miatt ezek igen jól fognak fejlődni a zöldségek mellett.) 

A magaságyásba általában több rétegben terítenek különböző anyagokat, s nem csak termőfölddel töltik fel azt. Ha alulra 20 centis rétegbe vastagabb gallyakat, ágnyesedéket, arra szalmás, szénás szerves trágyát, majd komposztot, s végül termőtalajt terítünk, akkor végeredményben melegágyást készítünk. Ezek keveréke ugyanis folyamatosan korhad, rothad, ami hő keletkezésével jár együtt. Az ilyen „töltelék” tehát a korábbi tavaszi vetést, palántázást is elősegíti, mert a talaj hőmérséklete gyorsabban eléri a kedvező szintet. Az előbbiekből adódik az is, hogy e talajnak érnie kell, ami több hónapig is eltart, és télen sem áll le. Ez idő alatt a különböző rétegek is összeesnek kissé, emiatt aztán a vetés előtt ajánlatos még egy kis földdel a megfelelő szintig feltölteni az ágyást.

Tavasszal aztán érdemes egy kicsit leásni az egyik sarokban: ha sok gilisztát, illetve kor­ha­dék­­evő rózsabogárpajort találunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egy nagyon jól működő rendszert állítottunk össze.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek