Már érnek a kedves őszi bogyósaink

Amikor bogyós gyümölcsökről beszélünk, először a málna, eper, ribizli jut az ember eszébe. Holott az őszi bogyósok tárháza legalább ilyen színes. Érik a som, a kökény, a berkenye, a homoktövis, a csipke.

Házunk tájaohorváth 2024. 10. 18. péntek2024. 10. 18.

Kép:

LANG4888
Fotó: Lang Róbert

Fekete berkenye A berkenye, vagy más néven arónia mostanság kezd divatba jönni. Főként az egészségtámogató összetevői miatt fordult felé a figyelem, s nem mellesleg a termesztése sem jár túl sok gonddal. Meg kell említeni összetevői közül az A-, C-, E-, K- és P-vitamint, valamint a teljes B-vitamin-csoportot. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül jelentős kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz. Az antioxidáns-tartalma is kiemelkedő. Számos gyógyhatását nyilvántartják, a vércukorszint- és a gyulladáscsökkentő tulajdonsága kiemelkedő. Csak teljes érésben leszedve lesz puha és édes, de képes az utóérésre is. A nyers fogyasztás mellett készíthető belőle aszalvány, lekvár, szörp vagy pálinka is. 

Húsos som A húsos somot ősidőktől fogva nemcsak gyűjtötték, hanem kertekbe is ültették. Erdeinkben mindenütt gyakori. Sok vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. Igénytelen növény, de legjobban a napos, meleg fekvésű talajon fejlődik. Hűvös-árnyékos helyen rosszul kötődik és nehezen érik be. Fajtái csak most kezdenek kialakulni, de a kertészetekben lehet venni és megrendelhető is két, óriásinak nevezett fajtája, az egyik osztrák, a másik skandináv eredetű. Frissen is finom, de jó a lekvárja, a pálinkája is. Akadnak országok, ahol savanyúságot készítenek belőle, ami hasonlít az olívabogyóhoz. 

Csipkebogyó A vadrózsa termését mindenki ismeri, ilyenkor már szépen piroslik is tőle a fél határ, ugyanis magról nagyon jól szaporodik, ott is kikel, ahol nem akarjuk. Sok gondozást sem igényel, mert bírja a szárazságot, a napot. 

Homoktövis Ősi növényünk, a termesztése nagyon felfutott az utóbbi években. Egyfajta csodaszerként is emlegetik jó tulajdonságai miatt. Az íze nem igazán finom, még a belőle készített italokénak sem, de aki fogyasztja, az gyógyszerként tekint rá. Rendkívül értékes vitaminjai, karotinja – ettől szép sárga –, szerves savai, továbbá nagy nyomelemtartalma miatt. Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle, és gyógyszeralapanyag is. A homoktövis bokorrá vagy fává is nőhet. Jó tudni, hogy kétlaki, azaz hím virága az egyik, termős virága pedig másik egyeden fejlődik. Hogy melyik, azt kicsi korban nem tudni, ezért érdemes belőle többet is ültetni, aztán több termős mellett csak egy porzóst meghagyni. Ez is fénykedvelő és szárazságtűrő növény. 

Kökény A legtöbben még mindig a mezők útszéléről, erdő alján növő bokrairól gyűjtik be ezt a finom szilvafélét. Akkor, amikor már egyszer kicsit megfagyott, azaz megcsípte a dér. Persze vannak már ültetvények is, ahol általában a nagyobb termést hozó fajtákat termesztik. A kökény igen finom nyersen is, de nagyon jó a belőle készült lekvár és persze a pálinka is. Bár az igaz, hogy jó sok munka van annyi termés begyűjtésével, amiből már érdemes párlatot készíteni. A kökény jól bírja a szárazságot, a napot, tehát megint egy hálás és a klímaváltozást is egyelőre toleráló növényünk.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek