Gyümölcsök fekete királynője

Fekete szederrel hiánypótlásként kezdett foglalkozni Bartók Zoltán Makláron. 2009-ben fogalmazódott meg benne a vállalkozás gondolata. A kuriózumnak számító gyümölcsből kézműves módon olyan értéket képviselő minőségi terméket készít, amely természetes, egészséges és finom.

Házunk tájaB. Pintér Dalma2024. 11. 11. hétfő2024. 11. 11.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Főállás mellett hosszabb ideig borászati munkákat vállalt. Ugyanott történt egyszer, hogy fekete szedret kellett szedni. A támfalon valósággal omlott le az érett termés – Zoltán ekkor szeretett bele ebbe a gyümölcsbe. Először a kövér, dús termés küllemébe. Később az ízébe is, amikor a pár ajándékba kapott tőről leszüretelt szederből kis mennyiségben házi lekvárt készített. Akik megkóstolták ezt a különleges ízvilágot, biztatták, hogy foglalkozzon ezzel. S pár hónap elteltével jött egy telefon, hogy eladó egy 0,6 hektár területű ültetvény. 2009-ben megvásárolta, és belevágott a szedres álmába. 

Az első év a szárnypróbálgatásról szólt. Sok tapasztalatot szerzett az ültetvény művelésétől kezdve a technológia kialakításán át a fogyasztói igények felméréséig és kielégítéséig. 2011-ben hivatalosan megkezdte működését a Szedervarázs vállalkozás. 

Eger határában egybefüggő, saját ültetvényen, nagyjából ezer egészséges tőn csüng alá a kiemelkedően jó értékkel rendelkező Thornfree fajta. Traktorral bérben végezteti a talajlazítást és a tárcsázást. A zöld műveletek, vagyis a metszés, kötözés kézi erővel történik. Az összes munkafolyamat közül a szüret a legnagyobb idő- és energia­be­fek­tetést igénylő. A szederszedésre aligha találni megbízható munkaerőt. Az érzékeny gyümölcsöt, amely pár óra elteltével veszít tökéletes külleméből, szinte egyből fel kell dolgozni. 
Vendéglátónk, miután elszállítja a maklári házi műhelybe a termést, megmossa, és víznyomásos, hengeres préssel összenyomja. A művelet során a gyümölcs csak megroppan, amely által több levet enged. A feldolgozás hatékony fortélyát az évek során tanulta ki. Időközben a technológián is változtatott, mert kezdetben még régi centrifugával igyekezett kinyerni a gyümölcslevet. A nektárba tartósító és ízesítő gyanánt csak cukor és citromsav kerül bele. Az eltarthatóság és a szavatosság érdekében hőkezelést kap a termék. 

A szedret szinte az utolsó apró részéig feldolgozza. Lekvárt csak pár üveggel rak el, azonban szörp tetemes mennyiségben elfogy egy évben. Emellett a vásárlók előszeretettel viszik a főzésből kimaradt gyümölcsvelőt, és további házi ínyencségek is készülnek a fanyar fekete termésből: öntet, chutney, mag­őrlemény, és az utóbbi években a termékpalettát – az abádszalóki „Egy csepp” termékcsaládot megalkotó Szabó Istvánnal együtt­­működve – szedres bonbon is színesítette. Idővel a szedres kínálat, a vásárlói igényekhez igazodva, kiegészült bodza- és levendulaszörppel, továbbá a selymesen lágy ízvilágú Idared almából készült nektárral. A bodza tavaszi fehér virágából például ezerkétszáz liter szörp készül el egy szezonban, amely általában kevésnek bizonyul. A színtiszta gyümölcsből megalkotott, sűrű, üveget is megszínező szederszörp ára – természetesen – magasabb. Azzal a vállalkozó 2017-ben az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás versenyén helyi termelői díjat, Nemzetközi Szörpversenyen két ízben aranyérmet nyert. 

Pár éve befőttekből álló termékcsaládot is megalkotott: szederből, meggyből, körtéből nem győz eleget csinálni, olyan kapósak a ­piacon. A minőségi, elegáns csomagolásba öltöztetett áruk a környék valamennyi nívós vendéglátóhelyén, például az egri Macok bisztróban vagy a szarvasi Liget Wellness és Konferencia Hotelben szintén megtalálhatók. A szedres ínyencségek megvásárolhatók házigazdánktól személyesen, illetve a közösségi oldalán. Már készülnek az ünnepekre szánt termékcsomagok is. S aki egyszer megízleli a szeder varázsát, az egyszeriben a rabjává válik a gyümölcsök fekete királynőjének. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek