Kevés a birsültetvény

Régen szinte minden kertben volt egy birsfa, ami bőven fedezte egy család igényeit. Ma már – az időjárás-változás miatt is – egyre kevesebbet látni e kedves, ráadásul nagyon egészséges gyümölcsöt nevelő növényből.

Házunk tájaohorváth 2024. 11. 11. hétfő2024. 11. 11.

Fotó: agroforum.hu

Fotó: agroforum.hu

Régen szinte minden kertben volt egy birsfa, ami bőven fedezte egy család igényeit. Ma már – az időjárás-változás miatt is – egyre kevesebbet látni e kedves, ráadásul nagyon egészséges gyümölcsöt nevelő növényből. Holott a gondozása kevesebb munkát igényel a meggynél, vagy éppen a cseresznyénél, almánál. Igaz, a tűzelhalás nevű baktériumos betegségre talán a legérzékenyebb az almafélék közül, de a virágzáskor és az utána következő meleg, párás idő be­kö­szöntekor egy-két permetezéssel ez is megelőzhető. 

A birsek megfogyatkozásának azonban egyre inkább az az oka, hogy e növény nem szereti a nagy, száraz melegeket. Sok vizet igényel, s az idei extrém meleg nyár sem vált hasznára. Arról nem beszélve, hogy az elhúzódó tavaszi fagyok sem kedveznek még a viszonylag későn virágba boruló birsfajtáknak sem. Ha a virág nem is fagy el, a termés megfázhat, ami miatt hetekkel később potyognak le a fáról a már kicsi birsalmák. 

Az is igaz, hogy hazánkban elég kevés az intenzíven művelt nagyobb birsültetvény, holott nagyon jó áron lehet értékesíteni a gyümölcsét: ma kilóját 300–500 forint között veszik át, a boltokban pedig nagyjából ezer forintot is elkérnek érte. Ez a nagyon finom és egészséges gyümölcs sokrétűen használható a konyhában: befőtt, friss kompót, sajt éppúgy készülhet belőle, mint ivólé, vagy éppen pálinka. Nagyon finom a sültek mellé készített, kicsit lesütött birsszelet, vagy éppen a birssel töltött dagadó, csirke is. Sőt, aki kicsit szeret újítani, az kipróbálhatja a birsalmával készített párolt lilakáposztát, vagy a birses székelykáposztát is. 

Az egyes birsfajták szeptembertől november vé­géig érnek. Akkor kell szedni, amikor az alma vagy körte formájú termés egésze megsárgult, a bőr feszes, viaszos és mohos, szöszös része könnyen leválik. Aki el akarja raktározni, az korábban szedje egy kicsit, de ne dörzsölje le, tegye hidegre, így akár hónapokig is eláll.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek