Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Sok helyütt dicsérik a gödöllői kolbászműhely ízletes, minőségi termékeit. A kiváló receptúrát, a húskészítés hagyományát, illetve az ezzel kapcsolatos kötelességet hazulról hozta magával Pap Krisztián. Az üzem megnyitásával úgy érzi, hosszú évek szakmai munkája egyszeriben beért.
Fotó: Németh András Péter
Családjuk 1994-ben kezdett el saját forrásból, szűk baráti társaságban, mellékállásban kolbászkészítéssel foglalkozni. Hamarosan megszületett a Dunakanyarban egy manufaktúra kicsi hűtőkamrával, füstölővel, érlelővel, és két fő termékkel: a csípős és a csemegekolbász receptjével. Ebből a kistermelői tevékenységből nőtte ki magát a Pap Kolbászműhely, ahol már nagyobb volumenben készítenek minőségi hústerméket, továbbra is a hagyománytisztelet mentén.
– Nem egy csoda, amit művelünk a műhelyben. Hiszen ebben a szektorban a prémium minőség annyit jelent, hogy mindenféle tartósítószertől és adalékanyagtól mentes, magas hústartalmú termékeket készítünk. A fűszerezés szubjektív dolog, amellett, hogy létezik egy általánosan elfogadott recept a kolbászok, a szalámik esetében (is). Paprikás és pikáns – ez a magyar ember ízlése szerint való, s mi ezekhez és hasonló vásárlói igényekhez igyekszünk mindig igazodni – ismerteti irányelveiket a vezető.
A mangalica-, a szürkemarha-, a szarvas- és a sertéshús jelentős része országhatáron belülről érkezik. Az üzemben először ellenőrzik, majd ledarálják az alapanyagokat. Aztán következik a fűszerezés, az átkeverés, a bélbe töltés, végül füstölik és érlelik a kolbászokat.
A több mint húszéves receptúra alapján készített termékeket idővel snack-, grill- és sütnivaló készítményekkel egészítették ki. 2023-tól megalkották az egyedi, magas hústartalmú, fűszerezetlen hamburgerpogácsát, amely rendkívül kelendő a vevőik körében. A meglévő négy termékcsaládot (név szerint: original, optimal, organic, orbital) folyamatosan bővítik szezonális és limitált kiadásokkal, különleges alapanyagok felhasználásával vagy a fűszerezés újragondolásával.
– Több időbe telik, míg a száraz, füstölt áru az üzemből az üzletekbe kerül, de ez a minőség egyik ismérve, amelyből nem engedünk. A puhább, azonnal elkészülő tételek (például a grillkolbászok, a hamburgerpogácsa) azonban jól ellensúlyozzák az előbbieket. Mindkét termékcsoport ugyanúgy magas hústartalommal készül, a kettő együtt jól működik – avat be a részletekbe a kolbászkészítő. Elárulja, hogy jelentős előlépést jelentett a nagyjából húszfős alkalmazotti létszámú, korszerű, modern kisüzemnek, amikor multinacionális vállalatoknak kezdtek gyártani.
A termékeik országszerte megtalálhatóak a nagyobb élelmiszerüzletekben, illetve a kifli.hu online áruházban is elérhetőek. Gödöllőn működtetik a „húsboxot”, vagyis a kolbászműhely referenciaboltját, ahol a hagyományos és a különleges füstölt termékeken túl tőkehúsok sorakoznak a pultban. A kreatívan innovatív szemléletű tulajdonos elárulja, még nem elégedett a kínálatukkal. Szeretne egy, igazán csak az ő műhelyükre jellemző, különleges termékkel előrukkolni. Ennek megvalósítása a következő két év legfőbb célkitűzése.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu