Vizit a hentespultnál

Év végén szinte minden család süt, főz, vendéget vár. Nem mindegy, hogy ehhez mennyiért szerzi be a klasszikus alapanyagokat. Átnéztük, mostanság miként alakulnak ezek árai.

Házunk tájaohgy 2024. 12. 09. hétfő2024. 12. 09.

Fotó: Darnay Katalin

Vizit a hentespultnál Fotó: Darnay Katalin

Az elmaradhatatlan karácsonyi fogáshoz, a töltött paprikához, a sült vagy rántott húsokhoz sertéshús kell. Comb, lapocka, dagadó. A sertéshúsok esetében érdekes folyamat zajlik: hetek óta mérséklődik – igaz, lassan – az ár, de egy biztos: egy kiló comb ma csaknem 90 forinttal olcsóbb, mint volt tavaly november vége felé. Manapság a feldolgozók 1470 forintért adják a boltoknak a csont nélküli combot, egy éve viszont még 1560 forint volt. A karajnál hasonló a helyzet. Nézzük, a boltokban mi a helyzet! Ott manapság egy kiló combért 1300–2200 forint közötti árat kérnek el, attól függ, hogy melyik nagy vagy kisebb boltban vásárolunk. 

A klasszikus ételek másika a pulyka, bár nem annyira elterjedt nálunk, mint, mondjuk, az Egyesült Államokban. Nos, a pulykacombért ma nagyjából 7 százalékkal többet kérnek a feldolgozók a kiskereskedelemtől: tavaly 600 forint volt, az idén egy kiló 627 forint az átadási ár. A talán népszerűbb pulykamellért az árfigyelőrendszer szerint a boltokban kilónként 2300–2800 forintot kell adnia a vevőnek. A boltok ehhez a termékhez novemberben 2400, tavaly 2000 forintért jutottak hozzá, amit a feldolgozóknak fizetnek. 

És itt az egyik ünnepi asztalról sem hiányozható hal. Nos, jó hír, itt a halászok szerint semmi változás nem lesz tavalyhoz képest. Vagyis maradnak az egy évvel ezelőtti árak, ami élő ponty esetében nagyjából 1600–1800 forintot jelent, s ebből kiindulva egy kiló pontyszelet vagy pontyfilé már 2500–3000 forintot kóstálhat. A többi, nemesebb halakért ennél többet kérnek, legdrágább a süllő, aztán jön a szürke harcsa, illetve az egyre kedveltebb afrikai harcsa.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek