Olyan, mint az édenkertben

Az elmúlt évet sokáig nem fogjuk elfelejteni. Ugyanis nem is nagyon tudok visszaemlékezni arra, hogy szinte mindenből rekordmennyiségű termést szüreteltünk. Még az évente rendszeresen lefagyó kajszi is hozott néhány kilót! Több mázsa gyümölcsöt szedtünk, lett elég borunk, pálinkánk, befőttünk, lekvárunk.

Házunk tájaohorváth 2025. 01. 20. hétfő2025. 01. 20.

Fotó: Oláh Tibor

Fotó: Oláh Tibor

Nem indult jól az év, ahogy mostanában általában már január végén, februárban aggódhat a kerttulajdonos: a meleg tél miatt a gyümölcsfák – és minden más növény – hetekkel korábban megkezdik működésüket. A nyugalmi állapot túl korán ér véget, s emiatt a virágzás is hamarabb kezdődik. Így az elfagyás veszélye hatványozódik. Ez történt az idén is, de valahogy a kertünkben szinte minden gyümölcsfajunk megúszta. A kajszi­fánkon is termett néhány tucat gyümölcs, amire évek óta nem volt példa. Aztán jött a néhány tő földi eper, a cseresznye, a meggy, a málna, a ribizli. Cseresznyéből szedtünk vagy 30 kilót, a málna és a ribizli, josta is adott vagy 10-15 kilót. Aztán következett már június végétől a korai őszibarack, szilva, körte. S ez folytatódott egészen szeptember végéig, amikor a téli körték és a vad őszibarack szedése kezdődött. Egészét tekintve lett 100 kiló szilvánk, 100 kiló körténk, 200 kiló almánk, 100 kiló őszibarackunk. (Ennél is jobb lett volna a termés, ha a lódarazsak és a poloskák nem sebzik meg a termés harmadát, ami emiatt aztán meg is rothadt.) A balatoni szőlőt is sikerült megmenteni a gombás betegségektől, a vadaktól, seregélyektől, és a darazsak itt sem csináltak nagy kárt. Hordóink is megteltek: nagyjából 300 liter borral gazdálkodhatunk. 

Az előbbiekből is következik, hogy szinte a nyár elejétől kezdve folyamatos munkát adott a kert: be kellett főzni a kompótokat, szörpöket, lekvárokat, fagyasztottunk és még cefréztünk is a gyümölcsből. 

A zöldségeságyások az idén kisebb helyet kaptak, de így is lett annyi paprika, paradicsom, hogy eltegyünk paradicsomlevet és egy évre elég lecsót. A hűtő tele van fagyasztott uborkával, tökkel, zöldbabbal. Persze egész szezonban a fentieken kívül friss cukkini és padlizsán is került a konyhára, ahogy újkrumpli, majd' háromzsáknyi télálló burgonyát is sikerült felszedni. 

Mindennek értékét összevetve az állatokra fordított takarmányozási, illetve a permetezésre használt vegyszerköltségekkel elmondhatjuk, hogy legalább félmillió forint nyereséggel zártuk az évet. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek