Indul a szezon

Divat lett ennek a növénynek a felhasználása, szinte trendi.

Házunk tájaO. Horváth György2025. 03. 31. hétfő2025. 03. 31.

Fotó: Gál Gábor

Indul a szezon Fotó: Gál Gábor

Szinte társadalmi esemény mostanság már a medvehagyma kizöldülése. Divat lett ennek a növénynek a felhasználása, szinte trendi az, aki ebből a finom, fokhagymás ízű levélzöldből használ az ételeihez. Az éttermek, pékségek is kihasználják ezt, mivel e növény alkalmazása a korszerű és egészséges táplálkozás egyik megtestesítője lett. 

A gyűjtése már szinte iparszerű, egyre több család szedi, így a növényállományt védeni is kell. A minap a Mecsekerdő Zrt. adott ki ezzel kapcsolatban figyelmeztetést. Nem véletlen ez, mert a Mecsek az ország legismertebb ­termőterülete lett. A medvehagyma nemcsak finom, hanem vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény. 

Medvehagymalevelet állami erdőben – nem védett területen – csak egyéni szükségletre, naponta legfeljebb 2 kg/fő mennyiségben lehet engedély nélkül gyűjteni. Nagyobb mennyiség esetén engedély szükséges, amelyet a Mecsekerdő erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően. A Mecsek­erdő védett természeti területre nem ad ki medvehagyma­gyűjtési engedélyt. 

Ahogy minden szezonban, most is érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a medvehagyma a laikusok számára összetéveszthető a gyöngyvirággal. A két növény levelének a kinézete hasonló. A gyöngyvirág azonban erősen mérgező vegyületeket tartalmaz, ami keringési zavart, hasfájást és hasmenést okoz, de nagyobb mennyiség halálos is lehet. A megkülönböztetésük egyszerű: a medvehagyma levelét megdörzsölve fokhagymaillatot kell érezni, amit a gyöngyvirág nem produkál. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek