Több mint ropogtatnivaló

A termék életútját a vetéstől a betakarításon át a csomagolásig végigkíséri a szügyön élő Papp család. Azt vallják, hogy ez a minőség egyik alappillére. 2019 óta foglalkoznak héj nélküli tökmag termesztésével, feldolgozásával, amely nemcsak ízletes finomság, jótékony hatású az egészségünkre.

Házunk tájaB. Pintér Dalma2025. 04. 22. kedd2025. 04. 22.

Kép: Nemcsak olajat, hanem pirított, ízesített tökmagot is gyártanak, Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld

Több mint ropogtatnivaló
Nemcsak olajat, hanem pirított, ízesített tökmagot is gyártanak
Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabad Föld

Papp Viktor és felesége, Papp-Lágymányosi Lilla a családi hagyományokra építve vágtak bele önálló vállalkozásukba. Elsősorban azért, hogy rugalmas időbeosztás mellett kellő időt tudjanak fordítani gyermekeikre. Korábban az édesanya felmenői csaknem húsz éven át termeltek olajtököt, amit alapanyagként külföldi piacon értékesítettek. Ettől eltérően a fiatal házaspár már saját márkában, feldolgozott, egyedi, kistermelői termék előállításában gondolkodott. A magas minőséget tűzték ki célul: amit a saját asztalukra jó szívvel tesznek, azt akarják adni vásárlóik­nak is. 

A Green Wave Mag (angol kifejezés, jelentése: zöld hullám) termékmárkát, amelynek szlogenje: „MAGunkból a legjobb”, 2019 de­cemberében vezették be. Az azt megelőző három év vetőmag-kísérletezéssel telt. Ámbár családi oldalról rendelkeztek tapasztalattal a hozamot-minőséget illetően. De megvolt a saját elképzelésük a termeléssel kapcsolatban, a feldolgozásról úgyszintén. Kisebb viszonteladóknak és egyéni vásárlóknak akarták értékesíteni a héj nélküli tökmagot. Azt is tudták, hogy kínálásra alkalmas papírdobozos formába akarják zárni „Palócország aranyzöld csodáját”. 

A szügyi, néhány hektáros földterületet vetésforgóban művelik, s időszakosan pihentetik az egyes területeket a minőségi terméshozam érdekében. A magvetés április utolsó és május első hete között történik talajhőmérséklet-ellenőrzés után, holdnaptár szerint. A munka javarészét gépek segítségével végzik. Azonban, amikor a növény hosszú indái július környékén elkezdenek összefolyni, a talajművelés már csak kézi kapálással lehetséges. 

A rendre gurított tököket 5-10 napig kint hagyják. Ez idő alatt a korábban zöld és sárga csíkos termés külleme teljes mértékben az utóbbi színre változik, ami az érési fokot jelzi. Roppantják a növényt, aminek a műveletet végző gép a húsos részét, valamint a héj nélküli magját külön tartályba gyűjti. Az utóbbi szolgál termékalapanyagul, ugyanakkor a tökhús sem megy veszendőbe. Azt a gazdák mindeddig visszaforgatták a földbe annak táplálása érdekében. Napjainkban felhasználásával új terméket fejlesztenek. 

A kinyert mag egy tisztítóhelyiségbe kerül, ahol mossák, majd szárítják. Utána pedig még egyszer ismétlik a műveletet. Azután kerül a tiszta alapanyag a családi üzembe, ahol maguk pirítják frissen, ízesítik, dobozolják a terméket. A fűszereket helyi kistermelőktől vásárolják meg, ezáltal is támogatva a hasonlóan gondos gazdák munkáját. 

A piaci kereslet alakította ki a kínálatot. A környezettudatosságot hangsúlyozandó légmentesen zárt papírdobozba teszik a ropogtatnivaló pirított magot sós, sótlan, bazsalikomos, csilis, natúr ízvilágban, 150 grammos és lédig kiszerelésben, illetve kérhető díszcsomagolásban. Jó szívvel ajánlják nassolnivalónak, illetve főzéshez (például salátákhoz) is. Az őrölt-pirított tökmagot, ami szintén a termékpalettát színesíti, inkább főzelékek sűrítéséhez javasolják használni. Nemcsak finom, a gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt lényeges az egészségmegőrző hatása. 

Másik jelentős húzótermékük a hagyományos eljárással készült tökmagolaj, amelyet bérben készíttetnek a maguk megtermelte alapanyagból. A minőségi magból testes, gazdag ízvilágú olajat tudnak kinyerni. Illetve az olajsajtolás maradványából, az úgynevezett tökmagpogácsából lisztet darálnak. Termékeikkel a tudatos gondoskodás iránt elkötelezett, minőséget kereső vevőket célozzák meg. Szívesen kínálnak termékmintát kipróbálási céllal, s a gesztus eredménye mindig ugyanaz: egy újabb elégedett, visszatérő vásárló. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek