
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Júniust írunk, itt a grillezés ideje. Aki már próbálta, tudja, milyen különleges ételek készíthetők, ráadásul az utóbbi évtizedekben sikk, divat és egyfajta társasági esemény lett a szabadban parázson készített húsok, zöldségek elkészítése.
Kép: A grilltermékek választéka szinte zavarba ejtő
Kinek igénye és pénztárcája szerint érdemes vásárolnia, mert azért azt tudni kell, hogy lehet finom ételeket sütni akár néhány téglára, vaslábra elhelyezett rácson is, sőt e sorok írója használt biciklikerék küllőin is sütött már finom egész csirkét.
A lényeg mindig a készítendő ételen van: milyen húst, kinek, milyen mértékben átsütve akarunk tálalni. A marha például nehéz fogás, viszont vannak biztos módszerek. Például amit az angolok, amerikaiak imádnak: a félig nyers, alig vagy csak közepesen átsütött sztékeknek az a lényege, hogy csak rövid ideig kapnak nagy hőt. Ezzel kérgesítik a hús felületét, a szaftja benne ragad, és csak addig sütik, míg a hús nem kezd keményedni.
Az már viszont nehezebb dió, amikor egészben akarunk például sertésoldalast vagy lapockát belül foszlósan porhanyóssá, kívül ropogósra elkészíteni. Ehhez több órára is szükség lehet, állandó és változó hőmérséklettel. Ezt a legkönnyebb az egy mozdulattal szabályozható hőt adó gáz- vagy elektromos grillel megtenni.
A faszenes változatok érthető módon a kertbe valók, már csak a tűzvédelem miatt is, továbbá a keletkező jelentősebb mennyiségű füst sem kedvez egy lakótelepi erkélyen begyújtva a jószomszédi viszonynak.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu