Grillezni szinte már kötelező

Júniust írunk, itt a grillezés ideje. Aki már próbálta, tudja, milyen különleges ételek készíthetők, ráadásul az utóbbi évtizedekben sikk, divat és egyfajta társasági esemény lett a szabadban parázson készített húsok, zöldségek elkészítése.

Házunk tájaO. Horváth György2025. 06. 23. hétfő2025. 06. 23.

Kép: A grilltermékek választéka szinte zavarba ejtő

Grillezni szinte már kötelező
A grilltermékek választéka szinte zavarba ejtő
Fotó: Shutterstock

Kinek igénye és pénztárcája szerint érdemes vásárolnia, mert azért azt tudni kell, hogy lehet finom ételeket sütni akár néhány téglára, vaslábra elhelyezett rácson is, sőt e sorok írója használt biciklikerék küllőin is sütött már finom egész csirkét. 

A lényeg mindig a készítendő ételen van: milyen húst, kinek, milyen mértékben átsütve akarunk tálalni. A marha például nehéz fogás, viszont vannak biztos módszerek. Például amit az angolok, amerikaiak imádnak: a félig nyers, alig vagy csak közepesen átsütött sztékeknek az a lényege, hogy csak rövid ideig kapnak nagy hőt. Ezzel kérgesítik a hús felületét, a szaftja benne ragad, és csak addig sütik, míg a hús nem kezd keményedni. 

Az már vi­­szont nehezebb dió, amikor egészben akarunk például sertésoldalast vagy lapockát belül foszlósan porhanyóssá, kívül ropogósra elkészíteni. Ehhez több órára is szükség lehet, állandó és változó hőmérséklettel. Ezt a legkönnyebb az egy mozdulattal szabályozható hőt adó gáz- vagy elektromos grillel megtenni. 

A faszenes változatok érthető módon a kertbe valók, már csak a tűzvédelem miatt is, továbbá a keletkező jelentősebb mennyiségű füst sem kedvez egy lakótelepi erkélyen begyújtva a jószomszédi viszonynak. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek