Rendet a pincében!

Mozgalmas idő a szeptember egy kertész számára, hiszen a legfőbb szüret ideje, amikor a szőlőt, almát, szilvát, körtét, birsalmát és a legkülönfélébb zöldségféléket be kell takarítani, és nagy munkával elrakni télire. De ez nem elég, ugyanis mindeközben a pincét, vermet, kamrát is rendbe kell rakni, a szőlőprésről, a hordókról, ballonokról, ládákról nem is beszélve.

Házunk tájaO. Horváth György2025. 09. 15. hétfő2025. 09. 15.

Kép: Az ősz nem csak a betakarítás, a takarítás hónapja is

Rendet a pincében!
Az ősz nem csak a betakarítás, a takarítás hónapja is
Forrás: Shutterstock

Ha még nem tettük volna meg eddig, akkor álljunk neki a termés téli tárolására szánt helyiség kitakarításának. Csináljunk rendet: ha még lenne némi rothadó tavalyi alma, zöldség a pincében, azt dobjuk ki. Pakoljunk el a tárolásra szánt raklapokról, polcokról, asztalokról. Ezek felületét fertőtlenítsük le – nagyon jó az oltott meszes permetezés. Ha tudunk, szellőztessünk. 

Régebben veremben, ma már inkább a pincékben érdemes elraktározni sok terményt. Ilyen az alma, körte, sütőtök, tök, cukkini, burgonya, karalábé, zeller – mind olyan növény, amely hetekig, hónapokig eláll a hideg és nem túl száraz, de nem is túl nyirkos pincékben. 
Mielőtt bármit betárolnánk, vizsgáljuk át, mert csak egészséges, kicsit sem rothadó termést érdemes eltenni. Jó, ha tudjuk, hogy a burgonyát érdemes a többiektől elkülönítve tárolni, mert az almából, körtéből felszabaduló etiléngáz a burgonya korai érését idézi elő, azaz keményítőtartalmának egy része cukrokká alakul, a krumpli édes lesz. 

A terményről később sem feledkezhetünk meg, mert hetente, kéthetente át kell vizsgálni a ládákat, és a rothadó almát, zöldséget ki kell venni az egészségesek közül, mert megfertőzheti azokat. 

A szüret előtti napokon kell a hordókat, a prést, a darálót elmosni. Ha a hordónk nem beteg, vagyis a kénlap egész nyáron maradéktalanul elégett benne, akkor egy öblítés is elég. Ha a kén nem ég el, akkor sajnos több a munkánk: meleg vízzel és trisóval kell feltöltetni a hordót, hagyni egy éjszakát állni, kiönteni, majd mosni. Amennyiben többszöri öblítés után már tiszta víz jön ki a hordóból, akkor készen vagyunk, önthetjük bele a mustot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!