Foltos lett az alma
Sokan csak most veszik észre, hogy valami baj van az almájukkal.
Kép: Sokan csak most, a szüret végén vagy közben veszik észre, hogy valami baj van az almájukkal., Fotó: Darnay Katalin, Forrás: Szabad Föld

Sokan csak most, a szüret végén vagy közben veszik észre, hogy valami baj van az almájukkal. A kívül szinte tökéletes – kicsit mintha foltos lenne – termést felvágva kiderül, hogy a héj alatt az alma húsa barnás, szivacsosan pudvás, s ha beleharapunk, rossz az íze. Ezt nevezi a szakma keserű barnafoltosságnak. Nem valami baktérium, rovar vagy gomba okozza a bajt, hanem a kalciumhiány. Ez lehet abszolút vagy relatív. A fa olyan területen él, ahol nem jut elég kalciumhoz, vagy olyanok a talajadottságok, hogy a felvehető kalciumot nem képes elérni a növény, mert például túl savas a talaj vagy túl sok benne a magnézium és a kálium. A nyári szárazság sem segíti a kalciumfelvételt. Fajtakérdés is lehet, általában a nagyobb termést nevelő fajtáknál fordul elő.
Mindez megelőzhető, ha év közben kétszer-háromszor kalciumos lombtrágyával lepermetezzük a növényt. Az első kezelést akkor érdemes elvégezni, amikor a kis termés már diónyi méretet ér el. Nem mellesleg a fákat aszály idején célszerű rendszeresen, nagyobb adag vízzel öntözni.