Jó hír a kukákból
Harmadával csökkent 2016-hoz képest a szemétbe dobott élelmiszerek mennyisége.
Kép: Kevesebb, de még mindig sok élelmiszer landol a szemétben. , Fotó: Darnay Katalin, Forrás: Szabad Föld

Harmadával csökkent 2016-hoz képest a szemétbe dobott élelmiszerek mennyisége – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felméréséből. Míg nyolc éve fejenként évente átlagosan 33,1 kilogramm került a kukába feleslegesen, tavaly viszont már csak 21,5 kiló volt ez a mennyiség. A hatóság ugyanakkor leszögezi, hogy lenne mit javulni még: 206 ezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe évente.
A felmérés szerint egy magyar évente csaknem 60 kiló élelmiszerhulladékot termel, ennek bő harmada megelőzhető lenne, ami 160 ezer forintot ér. A legnagyobb mennyiségben a készételek kerülnek a kukákba, ezt követi a zöldség-gyümölcs, majd a pékáruk következnek.
A németek évente 11 millió tonna élelmiszert dobnak ki, aminek 60 százaléka magánháztartásokból származik. Az egyik nagy gond, hogy a szavatossági idővel ellátott élelmiszereket akár már öt nappal a lejárati idő előtt kidobják. A szemléleten és a szabályozás megváltoztatásán is gondolkodnak Berlinben.