Kannibál tyúkjaink

Furcsa, eddig nem tapasztalt jelenséggel állok szemben. Hetek óta küzdök néhány tyúkkal, sikertelenül. Történt ugyanis, hogy rákaptak a tojásevésre. Vélhetően állománycsere lesz a megoldás.

Házunk tájaO. Horváth György2025. 10. 06. hétfő2025. 10. 06.

Kép: A háztáji állomány is okozhat nem várt meglepetéseket , Fotó: Kállai Márton, Forrás: Szabad Föld

Kannibál tyúkjaink
A háztáji állomány is okozhat nem várt meglepetéseket
Fotó: Kállai Márton Forrás: Szabad Föld

Néhány hete egyre több a törött vagy megrepesztett, megcsípett tojás a Szabad Föld Kertjében. Először – szokás szerint – a dolmányos varjakra és a szarkákra fogtam az egészet. Ennek volt is alapja, mert a tyúkudvartól távolabb, a néhány tíz méterre lévő nagy fenyőfák alatt találtam rendszeresen tojáshéjakat. Mind kacsa-, mind tyúktojást. Ezt úgymond megszoktam, bekalkulált kárként értelmeztem. 

Aztán egyre több lett a zárt teret jelentő tojófészkekben is a kievett vagy csak meglékelt tojás. Ezt nem tehette más, mint valamelyik tyúk. Hogy melyik, azt nem tudtam kideríteni, próbálkoztam a 22 tyúkom csoportos elkülönítésével, de sajnos ez sem hozott eredményt, mindegyiknél előfordult a jelenség. Persze az első ilyen tojásevéses gyanúmnál növeltem a takarmánymész adagolását, nem segített. A zöldtakarmány, kaszált, kitépett gyom mennyiségének növelése sem hozott eredményt. A takarmányként adott táp fehérje­tartalma rendben volt, s madaraink rendszeresen kaptak konyhai hulladékot is. Pedig biztos, hogy valahol errefelé kell keresgélni a dolog hátterét, bár az sem lehetetlen, hogy tyúkjaink egyike kezdte el a tojásdézsmálást, s ezt a – számunkra rossz – magatartási jelenséget aztán átvehette több másik szárnyas is. (Ka­csáink­nál nem tapasztaltam egyet­len­­egyszer sem hasonló jelenséget.) 

Egyszerűen nem tudom megoldani a kérdést másként, mint hogy állománycserét hajtok végre. Egyébként is terveztem már a nyár elején, ugyanis madaraink idősek, ami miatt csökkent a tojástermelésük. Nos, a következő hétvégék programja ez lesz: napi 4-5 tyúkot levágok, mehetnek a mélyhűtőbe. Egyébként is itt az ideje csökkenteni a baromfiudvar népességét, az idei első kelésű ka­csáink­ is megértek a vágásra, és mielőtt elkezdik leváltani tollaikat, az előtt kell őket is megpucolni. Különben a tokosodás miatt várhatnék a tél elejéig velük. 

Az ősz elején levágunk 22 tyúkot, egy kakast, és melléjük még nagyjából 20 néma kacsát. Nem lesz kis munka, de a következő időszakban biztosan nem kell a boltban baromfihúst vennünk. Becsléseim szerint nagyjából 60-70 kiló hús kerül a konyhára. Ami a tyúkállomány pótlását illeti, nézegettem már forrást. Találtam is hirdetést, jó áron, egy tojócikluson túl lévő tyúkokból fogok vásárolni 25 darabot. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!