Trópusi sziget az Alföldön
Papaja, ananász, termő banánfélék, Meyer citrom, guava, vanília, mangó sorakozik egymás mellett. Azt hiheti az olvasó, hogy egzotikus országban barangolunk. Holott Cserkeszőlőn járunk, Iglódi Ferencnél. Tizennégy éve vágott bele a mediterrán gyümölcsök termesztésébe, ami merész, de mára bizonyítottan jó vállalásnak bizonyult.
Kép: Ferenc az egzotikus gyümölcsök kertésze, Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld

Kihátrált már a mindennapjainkból a mosolygós, kedves ősz, de az észak-alföldi településen mégis mintha a nyár közepébe csöppennénk, nem is akárhova: a trópusokra. A tikkasztó, párás levegőben a fóliasátor tetejét súrolják a papaják levelei, míg a citromfán vagy ötven kiló gyümölcs csüng alá, a termő banánfán a növényszirmok alól bújnak ki a még zöld színű fürtök. A szélen ananászok kandikálnak ki a földből – valójában ezek pozsgás növények, kaktuszfélék. A sárkánygyümölcs indái kapaszkodnak fel a többiekre, alul pedig guava lapul, amit bokornak nevel a kertész. De mégis papajából akad a legtöbb az ültetvényen, hiszen ezzel éri meg a leginkább foglalkozni: egész évben gazdagon terem, és akár 15-20 évig is elél.
A különleges növényeknek gondját viselő Iglódi Ferenc egyébként gyümölcstermelő kertész, hozzáértése, szenvedélye innen ered. Bár gyermekként szakácsnak (is) készült, s erről a céljáról sem mondott le. Mára az ország első számú ökörsütő mestereként emlegetik a nevét; több mint ezerhétszáz alkalommal tartott már látványsütést. Mellette működtet egy panziót, bár ezt inkább csak a hobbijának tartja a szarvasgomba-vadászat mellett. A sikeres vállalkozónak túl a hetvenedik életévén a trópusi gyümölcsök termesztése vált a szenvedélyévé, legfőbb elfoglaltságává.
Huszonöt-harminc éve egyszer már próbált papaját ültetni. Akkoriban főleg paprikatermesztéssel foglalkozott. Két sor közé szórta el a hazai nagykereskedésben vásárolt mediterrán gyümölcsmagot. Kiderült, hogy vírusos volt: mellette a másik növény letörpült és eladhatatlanná vált. Akkor Ferenc megfogadta, hogy soha többé nem adja fejét hasonlóra. De történt tizennégy éve, hogy Kambodzsában, Vietnámban lehetősége adódott trópusiültetvény-látogatásra, amely látvány magával ragadta. Az élményt pedig tovább tetézte, hogy a szállodában finomabbnál finomabb papaját kóstolt. Kért a gyümölcsmagból, amit hazahozott, elültetett a fóliában. Ebből fejlődtek ki az Iglódi Papaya Kert első növényei.
A telket, ahol napjainkban a kettő, együttesen háromezer négyzetméteres alapterületű fóliasátor áll, árverésen szerezte meg a vállalkozó. Az ipari telepen, amely öt tulajdonosé, fúrt kútból érkezik a felszínre 87 Celsius-fokos termálvíz, percenként nyolcszáz liter. Ez biztosítja a fóliák fűtését. A pára és meleg mellett magas a napfényigénye a trópusi növényeknek. A növekedésükhöz, fejlődésükhöz szükséges feltételeket főhősünk itt tudja biztosítani számukra.
Több helyről – például Kambodzsából, Vietnámból, Peruból – szerzi be a magokat a fajtasokféleség érdekében. De a Thaiföldről hozott a legjobban bevált, mert azon általában nem terem egykilósnál nagyobb gyümölcs, ami könnyebben eladható. Ki kellett tapasztalnia a növények viselkedését, mert míg nem ismerte a növekedési erejüket, akkor a szárukat egy helyen elvágta, amiből több, alacsonyabbra nyúló hajtás ágazik el.
Kihívás akadt az eladásban is, hiszen a hazai piacon aligha ismerték tizennégy éve a papaját. Mára viszont annyi vevője akad, hogy minden árut el tud adni. Hétfőnként és keddenként szedi le többedmagával a gyümölcsöt, és szerdánként a Budapesti Nagybani Piacra viszi árusítani, viszonteladóknak. A cserkeszőlői kert egyébként előre egyeztetett időpontban látogatható, s ott kóstolhatunk az aktuálisan érő gyümölcsökből.
Ottjártunkkor végigvezet bennünket is. Vastag növényszárak között haladunk, hatalmas levelek, csüngő termések alatt biccentjük lejjebb a fejünket. Itt szinte harapni a párás, meleg levegőt. Beljebb, a fóliában paprikák kapaszkodnak a kihúzott drótra, köztük pedig fiatal papajapalánták növekednek. Az előbbi csak decemberig marad. Sokat, intenzíven kell foglalkozni vele: csöpögtetőrendszerrel locsolni, kacsolni, szedni, csomagolni. A trópusi növények termesztése, amely apró lépésekben haladva mára önfenntartóvá vált, ellenben sokkal gazdaságosabb és kevesebb energiabefektetést igényel.
Bekukkantunk a másik fóliasátorba is, ahol a palántanevelés zajlik. Próbálkozik a kertész többek között avokádó-, tamarin-, babér-, cukornád-, licsibokor-termesztéssel, mellette olyan különlegességeket tekintünk meg, mint a vajalma, vanília, kávécserje vagy a kakaófa. Míg más fúr-farag, régiségeket gyűjt, Ferencnek a hobbija az, hogy trópusi növénymagokat szerez be, ültet, szaporít, kísérletezik szüntelen valami újjal, érdekessel, különlegessel.