3 módszer, amivel csökkenthető az élelmiszerpazarlás

Hirdetés – Ételt kidobni több okból is kellemetlen: ha belegondolunk, hogy mennyi éhező ember él a világon, akik számára életmentő minden falat, hogy a túlfogyasztásnak milyen káros környezeti hatásai vannak és hogy mennyire kedvezőtlen akkor is, ha csak a saját gazdasági szempontjainkat vesszük figyelembe, gyorsan egyértelművé válik, hogy ez hosszú távon senkinek sem tesz jót. Szerencsére van néhány módszer, amivel csökkenthető az élelmiszer pazarlás.

Házunk tájaPR cikk2021. 05. 04. kedd2021. 05. 04.
3 módszer, amivel csökkenthető az élelmiszerpazarlás

Tudatos vásárlás, tervezett menü

Bontatlan joghurt, egy napja lejárt hús, megmaradt kenyér: rengeteg olyan feldolgozott élelmiszert és alapanyagot dobunk ki, amit meggondolatlanul vettünk le a polcról.

Tudatos bevásárlással azonban csökkenthető a pazarlás, emellett rengeteg pénzt is lehet spórolni rajta. Hogyha egy előre megtervezett heti menü hozzávalóit összeírjuk és előre megírt bevásárlólistával indulunk a boltba, azzal elkerülhetjük az impulzusvásárlást és valóban csak azt vesszük meg, amire szükségünk van.

Fotó: canva.com

Helyes tárolás, ésszerű mennyiségek

Rengeteg élelmiszer romlik meg és landol a szemetesben csupán azért, mert nem tudjuk, hogyan kell megfelelően tárolni. A legtöbb étel azonban ideális körülmények között tárolva (hőmérséklet, páratartalom, levegő stb.) sokkal tovább eltartható. Egy-két konyhai eszköz (pl. csatos üvegek, méhviaszos textil kendő, tárolóedények) beszerzésével mindez hulladékmentesen és hatékonyan kivitelezhető. Emellett fontos, hogy mindig csak akkora adagokat főzzünk, amekkora biztosan elfogy vagy készítsünk olyan fogásokat, melyek maradékai lefagyaszthatóak.

Maradék mentés, ételmentő közösségek

A közösségi média felületeken #leftovermakeover hashtag-el rengeteg érdekes tartalmat lehet találni arról, hogy milyen új fogásokat kreálhatunk az előző napi maradékból. Régen a maradékmentés sokkal erősebben jelen volt az emberek életében, olyan méltán híres ételek jöhettek így létre, mint a hortobágyi húsos palacsinta, ami tulajdonképpen a megmaradt pörkölt új köntösbe (pontosabban palacsintatésztába) csomagolása. Rengeteg ötletes recept létezik a témában és szinte minden ételből új, izgalmas fogásokat lehet varázsolni.

Akinek pedig az érdekes receptek után megjön a kedve a cselekvéshez, annak lehetősége van támogatni a helyi ételmentő közösséget, élelmiszerbankot.

Ezek is érdekelhetnek