Ezt nevelje a kertben, balkonon, ha hetekig díszítő, méteres virágcsokrot akar!

Az egyik legkönnyebben kezelhető, betegséget szinte nem ismerő kerti növényünk lehet a rózsalonc, melyből akár sövényt is nevelhetünk.

Házunk tájaValló László2019. 05. 24. péntek2019. 05. 24.
Ezt nevelje a kertben, balkonon, ha hetekig díszítő, méteres virágcsokrot akar!

 

Ilyen sűrű virágzattal díszlik a rózsalonc

Dús lombozat, gazdag virágzás, változatos virágszín jellemzi a rózsaloncokat (Weigela), amelyek most bontják szirmaikat, és elbűvölnek az üde zöld levelek közül kivirító, fehérben, pirosban, rózsaszínben tündöklő kis tölcsér vagy harang alakú virágaikkal. A fajták száma eléri a kétszázat, noha nem mindegyik egyformán keresett. Bokra kezdetben fölfelé törő, később válik kissé csüngővé, amitől a növény egy nagy virágos csokor benyomását kelti. A fajták többsége 1-1,5 méter magasra nő és ugyanilyen széles is lesz.

Kisebb kertben egy-egy bokra szépen mutat a zöld pázsiton, ha több a helyünk, csoportosan is ültethetjük, de kiválóan alkalmas nyíratlan virágos sövénynek is. Átlagos kerti talajt igényel, napon és félárnyékban egyaránt szépen fejlődik. Árnyékban üde lombot, de kevesebb virágot hoz. Jelentős károsítója nincs, külön értéke, hogy jól bírja a városi körülményeket. Vízigénye is átlagos, a nyári, aszályos időszakban öntözésre szorul.

Dugványozással szaporíthatjuk. Ha a bokra túlságosan szélesre vagy magasra no, a nyár közepén (virágzás után) bátran visszavághatjuk a zavaró hajtásokat, hogy a korona arányos maradjon. Azért, hogy az ágai a későbbiekben is virággal gazdagon berakódottak legyenek (azaz, hogy a bokor ne kopaszodjon fel), kora tavasszal fiatalító metszésben kell részesítenünk. Ennek során vágjuk vissza a már idősebb bokor ágait 30-40 centire, három év alatt, vagyis évente a vesszők harmadát messük vissza így, arányosan elosztva a koronában.

A faiskolákban több fajtából válogathatunk, ezek konténeres csemetéje most is ültethető. A vöröses levelű törpe rózsalonc a kicsi (60 centi magas) termetével tűnik ki, a tarka levelű változat a sokszínű lombozatával, de beszerezhető a rózsalonc magas törzsű, bíborszín virágú változata is.