A fémkereskedelem tízparancsolata

A kormány elfogadta a "fémkereskedelem tízparancsolatát", azaz azt a jogszabályt, amely szigorúan szabályozná, egyben mérsékelné a fémtolvajlást.

Hírek, információkO. Horváth György2008. 11. 03. hétfő2008. 11. 03.
A fémkereskedelem tízparancsolata

A kormány önálló javaslatcsomagot dolgozott ki a fémkereskedelem visszásságainak visszaszorítása érdekében, tehát nem a kereskedelmi törvényt módosítják - közölte Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztosa.
Ennek lényege, hogy a fémkereskedelem engedélyköteles lesz, a telephelyeket szigorú feltételek mellett lehet létrehozni és üzemeltetni, nyilvántartást kell vezetni a vevőkről, az eladókról és a termékekről. Mindenki számára kötelező lesz a 15 napos tárolási idő, az árukat kísérőokmánnyal kell ellátni, a fémkereskedőknek online kapcsolatban kell állniuk a felügyeletüket ellátó hatósággal.
Az ellenőrzéseket és engedélyezéseket a Vám- és Pénzügyőrség végzi majd. A szabályok ellen vétőkre szigorú szankciók várnak: két, de akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is fenyegeti a törvényszegőket.
Becslések szerint mintegy húszezer vállalkozás végez Magyarországon fémkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet. Évente 3-4 milliárd forint kárt okozhatnak a színesfémtolvajok.

Ezek is érdekelhetnek