Egy ágyban az ellenséggel (3.)

Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol a (volt) házastársa vagy az élettársa. Az országos krízisellátási rendszer célja, hogy az erőszak ne fajuljon idáig.

Hírek, információkSzijjártó Gabriella2008. 12. 08. hétfő2008. 12. 08.

Kép: 15 éves az anyaoltalmazó otthon, család, anya, gyerek Panni és családja, az otthon lakói 2007.12.19. fotó: Németh András Péter

Egy ágyban az ellenséggel (3.)
15 éves az anyaoltalmazó otthon, család, anya, gyerek Panni és családja, az otthon lakói 2007.12.19. fotó: Németh András Péter

Ördögi kör: bár egyre több bántalmazott személy veszi igénybe a krízisellátást, de maguk a bántalmazottak is többen vannak. Magyarországon 2004-ben indult a családon belüli erőszak megelőzésére és kezelésére szolgáló ellátórendszer. Míg 2005-ben hatszázan vették igénybe a krízisellátást, 2006-ban már ezren, tavaly pedig ez a szám 1500-ra emelkedett. A hosszabb távú megoldást nyújtó, családok átmeneti otthonában négy-öt ezer bántalmazott fordul meg évente – a Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint.

Az országban tizenegy olyan központ (tíz krízisközpont és egy titkosház) létezik, ahová „menekíthetik” a testi vagy lelki erőszakot elszenvedőket. A hazai ellátórendszer anyát gyerekkel, apát gyerekkel és egyedülálló nőt is tud fogadni. A szolgáltatást 80-90 százalékban nők veszi igénybe, akik legtöbbször testi bántalmazást szenvednek el. De akadnak férfiak is, akik viszont inkább a lelki terror miatt kérnek segítséget. Egy, a nap 24 órájában ingyenesen hívható segélyvonal is az áldozatok rendelkezésére áll: 06-80/20-55-20.

A krízisellátásban 30 és 60 napig maradhatnak a bántalmazottak, ez alatt kell valamilyen megoldást találniuk szakemberek segítségével – akár azt, hogy családok átmeneti otthonba költöznek, ám ott sem maradhatnak másfél évnél tovább. Éppen most, decemberben indul az úgynevezett félutas kiléptetőrendszer, ahol már öt évig maradhat a bántalmazott; ennek feltétele, hogy folyamatosan dolgozik. Az új szolgáltatás célja, hogy az illető öt év takarékoskodás után akár egy saját lakás megvásárlásához szükséges önerőt is össze tudjon spórolni.

Ezek is érdekelhetnek