Jöttünk, tanulunk, dolgoznánk – Szegeden

Évek óta halljuk, hogy a friss diplomások aránya nem igazodik a munkaerő-piaci kereslethez. De ne keseredj el! Beszélj nyelveket, szerezz gyakorlatot a szakterületeden, és nem lesz nagy gondod. Korábban a Veszprémi Egyetem háza táján néztünk szét, milyenek a gyakornoki lehetőségek, most pedig Szegedet vesszük górcső alá.

Hírek, információk2009. 03. 04. szerda2009. 03. 04.
Jöttünk, tanulunk, dolgoznánk – Szegeden

Egy álláshirdetéseket vizsgáló elemezésből kiderült, az ideális diplomás álláskereső már 2-5 év munkatapasztalattal rendelkezik. Továbbra sem elcsépelt közhely tehát, hogy ajánlatos egyetemistaként szakmai gyakorlatot szerezni.
Ha szegedi hallgatóként keresünk gyakorlatot, első lépésként érdemes az SZTE Karrier Irodába menni (www.sztekarrier.hu), ahol azon túl, hogy tanácsokat kaphatunk az önéletrajzíráshoz és az állásinterjúhoz, még szakmai gyakorlat keresésében is segítenek.

Ha itt nem járnánk sikerrel, érdemes megkérdezni a tanszékünket, nekik milyen kapcsolataik vannak, vagy milyen gyakorlati helyeket ajánlanak.

Gajdátsy Gábor végzős fizikus doktorandusz Szegeden. Már fizikus–informatikus hallgatóként bekapcsolódott különböző egyetemi kutatásokba, majd munkáját látva a tanárai beajánlották az újonnan alakuló egyetemi intézetbe. „Kezdetben nyári munkára jelentkeztem egy laborba, ahol főleg programozási feladataim voltak. Itt ismertem meg azt a tanárt, aki később a TDK dolgozatom témavezetője lett, amivel abban az évben első lettem az OTDK-n. Ezután kutatási témát váltottam, és így kerültem a Műszaki és Anyagtudományi Intézetbe, négy évvel ezelőtt.”

Azokon a szakokon nehéz segítséget kapni, ahol nem kérnek kötelező szakmai gyakorlatot. Valószínűleg ennek egyik oka, hogy a tanszéknek hiányoznak a megfelelő kapcsolatai.

Szegő Fruzsina Szegeden bölcsészhallgató, kommunikáció–angol szakos. Újságíró szeretne lenni, ezért végzősként egy fővárosi magazinhoz jelentkezett meghirdetett gyakornoki állásra. Veszprémmel ellentétben Szegeden van mód a médiában gyakornokként dolgozni. Például az egyetemi televízió- (Városi Televízió, TelinTv) vagy rádióműsorokban (RádióMi, Magyar Rádió Szegedi Körzeti Stúdió). Munka tehát akad, de fizetni többnyire nem tudnak érte. „Attól még, hogy a tanszék nem kér kötelező gyakorlatot, be kellett látnom, magammal teszek jót, ha már az egyetemi éveim alatt tapasztalatot szerzek. Hallottam, hogy sokan két diplomával is hónapokat várnak, mire munkát találnak, de ha valaki bekerül a »véráramba«, előfordul, hogy állást is kap a gyakornokság után. Eddig Szegeden rádióztam, nagyon szerettem, de ott sajnos nem tudtak fizetni, így külön örülök annak, hogy a magazinnál pénzt is kapok a munkámért.”

Ám nem csak meghirdetett állásokra jelentkezhetünk. Kiválasztunk egy általunk szimpatikusnak talált céget, és egyszerűen beküldjük az önéletrajzunkat egy frappáns motivációs levéllel. Nagyobb eséllyel indulunk, ha felajánljuk, hogy akár ingyen is hajlandóak vagyunk dolgozni, a szakmai tapasztalatért cserébe. Később biztosan megtérül!

Bánfi Mónika munkaügyi kapcsolatok és társadalombiztosítási igazgatási képzésre jár. A nyáron a szegedi és a makói APEH-nél töltött pár hét gyakorlatot – önként. Bár fizetést nem kapott, sok tapasztalattal lett gazdagabb. Gyakornokként olyan feladatai voltak, amelyekhez az egyetemen tanultakat kellett használnia. „Szeretem, amit tanulok, és az eredményeim is jók. Szeretném megkönnyíteni a diploma utáni elhelyezkedésemet, ezért kerestem szakmai gyakorlati helyet. Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetőjéhez írtam egy kérelmet, hogy nyári gyakorlatra jelentkeznék, és ők szívesen fogadtak.”

Nagy szerencse és leleményesség kell ahhoz, hogy külföldön kapjunk gyakornoki állást. Ám annak, aki esetleg vezetői szinten szeretne dolgozni, nagyon jól mutat az önéletrajzában egy külföldi tanulmány és/vagy szakmai gyakorlat.

Ujlaky Katalin már végzett közgazdász. Bár főiskolára Békéscsabán járt, Szegeden szerezte meg az egyetemi szintű diplomát. Ahogy ő mondta, mindig dolgozott valamit a főiskola és az egyetem mellett. „Már szegedi egyetemistaként mentem ki Németországba Erasmus ösztöndíjjal. Az egyik német professzorom hívta fel a figyelmemet a madridi Robert Bosch gyakornoki állására, amit megpályáztam, és meg is kaptam. Ennek is köszönhetem, hogy jelenleg egy nemzetközi vezető-utánpótlás program (JuMP) keretében projektvezetőként dolgozhatok a magyarországi Bosch-központban.”

Nagy Tímea

Forrás:
MOHA - Egyetemisták, főiskolások ingyenes magazinja.

Ezek is érdekelhetnek