Áldozatok és segítők

Több ismerősömmel együtt magam is átéltem, milyen érzés, ha az embert vagy táskáját pénzzel, iratokkal együtt kizsebelik. „Áldozatok” mindig lesznek, ám az őket segítő Áldozatsegítő Szolgálatról csak kevesen tudnak.

Hírek, információkKeresztény Gabriella2009. 05. 10. vasárnap2009. 05. 10.
Áldozatok és segítők

A feldúlt, kirámolt lakás siralmas látványt nyújt, de ha van biztosításunk, inkább lelkiekben kell ezt feldolgoznunk. Viszont ha bankkártyánkat vagy okmányainkat – személyit, jogosítványt, forgalmit, TAJ-kártyát – lenyúlják, ezeket újra beszerezni hosszas kálvária és sok pénz.

Amikor egy szerény jövedelmű embert, nyugdíjast fosztanak ki, akinek emiatt a megélhetése – rezsi, élelem, gyógyszerek – forog kockán, akkor ő, mint bűncselekmény áldozata, az Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatához fordulhat, melynek a fővárosban és az ország minden megyeszékhelyén működik irodája. A meglopott, kirabolt áldozat a bűncselekmény elkövetése után három napon belül azonnali pénzsegélyt kaphat, melynek felső határa tavaly 73 ezer forint volt. A kérelem feltétele rendőrségi feljelentés, elbírálása az illető anyagi helyzetétől függ.

Ha a sértett olyan helyzetbe került, hogy alapvető szükségleteire se futja, akkor – a családi körülményeit is figyelembe véve – méltányossági alapon döntenek a segélyezéséről. Kárenyhítésre csak az a jogosult, akinek a havi jövedelme nem haladja meg a 147 ezer 232 forintot, vagy valamilyen szociális ellátásban részesül.

Az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenes zöld számán – 06-80-244-444 – az ország bármely pontjáról kaphatunk felvilágosítást, a fővárosiak és Pest megyeiek pedig a 06-1-371-8921-es számot hívják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek